Hehtaarin verran mielenrauhaa

Psykologi Emma Ojanen on lopettanut toimintansa psykologina ja nyt käynnissä alanvaihto: jatkossa keskitytään maaseutuelinkeinoihin, sillä syksyllä 2021 alkaa agrologi (AMK) opinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Eli sinänsä samoissa teemoissa edelleen. Caramellian puutarhalla on kolme tärkeää tehtävää: luonnon monimuotoisuuden varjelu, ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja ruuan kotitarvetuotanto. Nyt vaan keskitytään ihmisten hyvinvoinnissa tulevaisuuden kestävään ruuantuotantoon.

Maatiaislajikkeilla ja alkuperäisrotuisilla eläimillä on tässä iso rooli. Kanalamme kuuluu Luonnonvarakeskuksen koordinoimaan suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan ja kanamme ovat hämeenkantaa.  Caramellian maatiaiskanoista on erikseen tietoa täällä.

Olen sitä mieltä, että jokaisella maanomistajalla on velvollisuus huolehtia alueensa elämästä. Jo yhdellä neliömetrillä on tuhansittain asukkaita, mikroskooppisen pieniä maaperän mikrobeja ja mahdollisuus kymmenien kasvilajien kasvattamiseen. Ei ole niin pientä pihaa, etteikö siellä voisi tehdä valintoja luonnon hyväksi. Olisiko myös niin, ettei ole niin pientä tonttia, etteikö siitä voisi muokata hiilinielua?

Caramelliassa ja sen lähiympäristössä on runsas lajisto monenlaista elämää. Pihan liepeillä liikkuu kauriita ja hirviä sekä ilves ja kettu. Pihalla on bongattu melkoinen määrä lintuja, mm. harmaapäätikka. Erityisenä huolenpidon kohteena ovat sisiliskot ja sammakot, ja puutarhan kasvivalikoimaa täydennetään erityisesti pölyttäjien kannalta tärkeillä kasveilla.

Caramellian kolmas tehtävä on tuottaa ruokaa. Mitä enemmän ihmiset viljelevät itse, sen parempi.  Erityisen tärkeää on kasvattaa sellaisia kasveja, joita on hankala löytää kaupasta kotimaisena luomuna. Kasvimaan kanssa riittää opeteltavaa, yksi toive olisi saada mahdollisimman paljon tomaattia ja parsakaalia, mutta se on sitten eri asia miten tässä onnistutaan…

Caramelliassa sovelletaan permakulttuurin periaatteita. Permakulttuuri on alunperin Australiassa kehitetty ajattelutapa ekologisesti kestävään ruuantuotantoon. On olemassa monenlaisia tapoja luonnonmukaiseen puutarhan hoitoon. Hakusanoilla ”permaculture gardening” tms. löytää helposti näppäriä suunnittelutyökaluja ja käytännön vinkkejä omalla pihalla kokeiltavaksi.

Permakulttuurin soveltaminen tarkoittaa myös sitä, että Caramellian puutarha väistämättä näyttää erilaiselta kuin tavanomaisella tavalla hoidetut pihat ja puutarhat. Mataliin leikkonurmikkoihin ja tarkasti rajattuihin istutuksiin tottuneet saattavat ensivilkauksella häkeltyä näkemästään. Mutta silloin on hyvä palauttaa mieleen se, että Caramellian ensimmäinen tavoite on luonnon monimuotoisuuden varjelu. Silloin kaksimetrisenä kasvava nokkospuskakin näyttäytyy perhosen toukkien ravintolana ja ihmisten keittoainesvarastona.

Blogissa kuvien linkit eivät välttämättä aina toimi, joten kuvia ja videoita voi katsella paremmin Instagramin puolella.

Agrologiopintojen alkaessa onkin mielenkiintoista nähdä miten omat, idealistiset tuumailut ruuasta ja maataloudesta kehittyvät uuden tiedon myötä. Joten blogissa jatkossakin asiaa kanoista, omavaraistelupyrkimyksistä ja käsitöiden opettelusta. Vaihtelevalla menestyksellä!