Hehtaarin verran mielenrauhaa

Caramellialla on kolme tärkeää tehtävää: luonnon monimuotoisuuden varjelu, ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja ruuan kotitarvetuotanto.

Jokaisella maanomistajalla on velvollisuus huolehtia alueensa elämästä. Jo yhdellä neliömetrillä on tuhansittain asukkaita, mikroskooppisen pieniä maaperän mikrobeja ja mahdollisuus kymmenien kasvilajien kasvattamiseen. Ei ole niin pientä pihaa, etteikö siellä voisi tehdä valintoja luonnon hyväksi.

Caramelliassa ja sen lähiympäristössä on runsas lajisto monenlaista elämää. Pihan liepeillä liikkuu kauriita ja hirviä sekä ilves ja kettu. Pihalla on bongattu melkoinen määrä lintuja, mm. harmaapäätikka. Erityisenä huolenpidon kohteena ovat sisiliskot ja sammakot, ja puutarhan kasvivalikoimaa täydennetään erityisesti pölyttäjien kannalta tärkeillä kasveilla.

Caramellian toinen tehtävä on ihmisten hyvinvoinnin edistäminen. Luonto ja puutarhaympäristö tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden mieltä virkistäviin kokemuksellisiin harjoituksiin. Omasta elämäntilanteestaan voi jutella myös omenapuiden alla tai lammen rannalla, ja toimistohuone-ympäristöstä irrottautuminen voi auttaa löytämään uusia näkökulmia moneen pulmaan.

Caramellian kolmas tehtävä on tuottaa ruokaa. Mitä enemmän ihmiset viljelevät itse, sen parempi. Kotipuutarhoissa on hyvä vaalia maatiaislajikkeita ja muutenkin pitää yllä ruokakasvien lajikevalikoimaa. Erityisen tärkeää on kasvattaa sellaisia kasveja, joita on hankala löytää kaupasta kotimaisena luomuna.

Caramelliassa sovelletaan permakulttuurin periaatteita. Permakulttuuri on alunperin Australiassa kehitetty ajattelutapa ekologisesti kestävään ruuantuotantoon. On olemassa monenlaisia tapoja luonnonmukaiseen puutarhan hoitoon. Hakusanoilla ”permaculture gardening” tms. löytää helposti näppäriä suunnittelutyökaluja ja käytännön vinkkejä omalla pihalla kokeiltavaksi.

Permakulttuurin soveltaminen tarkoittaa myös sitä, että Caramellian puutarha väistämättä näyttää erilaiselta kuin tavanomaisella tavalla hoidetut pihat ja puutarhat. Mataliin leikkonurmikkoihin ja tarkasti rajattuihin istutuksiin tottuneet saattavat ensivilkauksella häkeltyä näkemästään. Mutta silloin on hyvä palauttaa mieleen se, että Caramellian ensimmäinen tavoite on luonnon monimuotoisuuden varjelu. Silloin kaksimetrisenä kasvava nokkospuskakin näyttäytyy perhosen toukkien ravintolana ja ihmisten keittoainesvarastona.

0