Mistä saa maatiaiskanoja?

Otsikko Mistä voi hankkia maatiaiskanoja? Ota yhteyttä suomalaisen maatiaiskanan säilyttäjiin. Otsikon kuvassa musta hämeenkannan kukko. Kuvaajana Emma Ojanen

Suomalainen maatiaiskana on hyvä valinta kotitarvekanalaan. Mutta mistä maatiaiskanoja saa ostettua?

Maatiaiskanoja saa varmimmin suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan kuuluvista kanaloista. Kaikki säilytysohjelmaan kuuluvat löytyvät Luonnonvarakeskuksen maatiaiskanasivuilta osoitteesta maatiaiskanat.luke.fi  . Sivun alalaidassa on linkki “säilyttäjien yhteystiedot”.

Listaa voi selata kanakannan nimen tai paikkakunnan perusteella, joten voit etsiä helposti mitä kanoja omalla kotiseudulla olisi tarjolla.

Tipuja teetetään tilausten perusteella

Kaikki säilyttäjät voivat myydä nuorikoita tai siitosmunia, mutta koska säilyttäjät ovat useimmiten kotitarvekanalaa pitäviä harrastajia, myytäviä kanoja ei ole keväällä tai alkukesästä automaattisesti valmiina. Ne pitää useimmiten tilata erikseen.

Jos kanoja haluaa saada vielä vuonna 2024, säilyttäjiin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian jotta he voivat laittaa munia hautomakoneeseen tai antaa kanojen hautoa tarvittavan määrän munia kesän aikana. Hyvä aloitusparvi on 4-6 kanaa ja kukko. Uusiin koteihin siirryttäessä nuorikoiden pitäisi olla vähintään 6 viikon ikäisiä (eli kukot ovat alkaneet jo kiekua). Omia kanoja voi joutua odottamaan loppukesään tai syksyyn, joten tilaukset kannattaa tehdä mahdollisimman pian!

Tarkista myynnissä olevien kanojen taustat

Suomalainen maatiaiskana on alkuperäisrotu, mutta sanaa “maatiaiskana” käytetään joskus edelleen myös roturisteyksistä tai muista kanoista, mitkä eivät ole oikeasti suomalaisia maatiaiskanoja. Jos joku myy maatiaiskanoja, tarkista:

  1. Mikä on kanakanta: kaikki maatiaiskanat edustavat jotain kymmenestä eri kanakannasta/sukulinjasta. Ei ole olemassa vain “maatiaiskanaa” vaan aina jonkin kanakannan maatiaiskanoja. Lue lisää maatiaiskanoista ja kanakannoista.
  2. Keneltä säilyttäjältä kanat ovat lähtöisin: vaikka myyjä ei tällä hetkellä kuuluisi säilytysohjelmaan, maatiaiskanoja hankittaessa olisi hyvä tietää, keneltä säilyttäjältä myytävien kanojen suku on alunperin kotoisin. Tästä on apua esimerkiksi silloin, kun omille kanoille pitäisi löytää erisukuinen uusi kukko.

Jos hankit kanat suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan kuuluvasta kanalasta, saat myös alkuperätodistuksen. Kannattaa myös harkita säilytysohjelmaan liittymistä, lue lisää säilytysohjelmasta täältä.

Lue lisää maatiaiskanoista.

Lue lisää suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *