Mikä on maatiaiskanan säilytysohjelma?

Otsikko mikä on suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelma? Vapaaehtoiset kanalan pitäjät hoitavat elävää geenipankkia. Kuvassa harmaa hämeenkannan kukko. Kuvaaja Emma Ojanen

Vapaaehtoiset kanalan pitäjät hoitavat säilytysohjelmaan kuuluvia kanoja. Luonnonvarakeskus koordinoi suomalaisen maatiaiskanan geeniperimän suojelua. Alkuperäisrotuisten kotieläinten geeniperimän säilyttäminen on osa kansallista geenivaraohjelmaa (lue lisää).

Useimmat säilyttäjät ovat tavallisia kotitarve- tai harrastekanalan pitäjiä. Omasta kanalasta tulee osa elävää geenipankkia, missä maatiaiskanan perimä siirtyy uusille sukupolville kanojen lisääntyessä. Maatiaiskanaa ei jalosteta (eli valita jonkun kriteerin mukaan “parhaimpia” lisääntymään) vaan pyritään säilyttämään olemassa oleva geeniperimä mahdollisimman monimuotoisena eteenpäin.

Vain maatiaiskanoja ja yhtä kanakantaa

Säilytysohjelman säännöt ovat yksinkertaiset: säilytyskanalassa voi olla vain maatiaiskanoja eikä mitään muita kanarotuja. Muita lintuLAJEJA voi sen sijaan pitää. Säilytyskanalassa voi olla myös vain yhtä kanakantaa, eli on valittava kymmenestä vaihtoehdosta se, mitä itse haluaa säilyttää. Lue lisää kanakantojen ominaisuuksista.

Maatiaiskanat on hankittava  sellaisesta kanalasta, mikä kuuluu säilytysohjelmaan.  Näin Luonnonvarakeskus pystyy jäljittämään miten kanojen geeniperimä on siirtynyt kanalasta toiseen.

Säilyttäjät täyttävät joka vuosi raportin oman kanalansa tilanteesta. Vuosiraportoinnilla kerätään arvokasta tietoa maatiaiskanojen ominaisuuksista.

Aloita kanojen pito maatiaiskanoilla

Koska säilytysohjelmaan kanalassa voi olla vain maatiaiskanoja, ohjelmaan liittymistä kannattaa harkita heti oman kanalan perustamisen alkuvaiheessa. Säilytysohjelmasta pääsee aina pois, mutta siihen voi liittyä mukaan ainoastaan rajatuin ehdoin. 

Säilyttäjät auttavat uusia tulokkaita mielellään. Uudelle säilyttäjälle voidaan esimerkiksi koota sellainen aloitusparvi, jossa kanat ja kukko tulevat eri paikoista. Näin uusi säilyttäjä saa heti alussa laajan kirjon geenejä kanalaansa.

Säilytysohjelmassa mukanaolo tuo oman harrastekanalan tai kotitarvekanalan hoitoon laajemman näkökulman. Kanalasta on apua monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja omat kanat voivat auttaa löytämään arvokkaita geenejä vaikkapa siipikarjan tautien vastustuskykyyn liittyen. Ohjelmaan kuulumisesta on vähän vaivaa mutta paljon apua!

Lue lisää maatiaiskanoista.

Mistä maatiaiskanoja voi hankkia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *