Mikä on suomalainen maatiaiskana?

Otsikko mikä on suomalainen maatiaiskana? Suomalainen maatiaiskana on alkuperäisrotu. Kuvassa musta hämeenkannan kana. Kuvaaja Emma Ojanen

Suomalainen maatiaiskana on alkuperäisrotu samalla tavalla kuin vaikka suomenpystykorva tai suomenhevonen. Maatiaiskana on kehittynyt vuosisatojen aikana kaikista niistä kanoista, mitä Suomeen päätyi vuosisisatojen aikana.

Maatiaiskanoihin ei ole sekoittunut uusia moderneja kanarotuja. Suomalainen maatiaiskana muodostaa itse asiassa ihan oman “oksansa” kanarotujen sukupuuhun eikä se ole erityisen läheistä sukua muille eurooppalaisille kanaroduille.

Suomalaiselle maatiaiskanalle perustettiin säilytysohjelma vuonna 1998. Sen tarkoitus on ylläpitää maatiaiskanan geneettistä monimuotoisuutta ja varmistaa rodun säilyminen myös tulevaisuudessa. Luonnonvarakeskus koordinoi maatiaiskanan säilytysohjelmaa ja tekee tutkimusta maatiaiskanoista.

Maatiaiskanalla on kymmenen erilaista kanakantaa

Suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmaan kuuluu kymmenen erilaista kanakantaa eli sukulinjaa: alhonkanta, hornionkanta, hämeenkanta, iitinkanta, ilmajoenkanta, jussilankanta, kiuruvedenkanta, piikkiönkanta, savitaipaleenkanta ja tyrnävänkanta. Maatiaiskana kuuluu aina johonkin näistä kannoista.

Kanakantojen suuruus vaihtelee paljon, esimerkiksi tyrnävänkantaa ja piikkiönkantaa on tällä hetkellä paljon, sen sijaan esimerkiksi jussilankanta ja hornionkanta ovat harvinaisempia.

Käytännössä kanakannoilla ei ole kanalan arjessa näkyviä isoja eroja. Tieto eri kantojen ominaisuuksista lisääntyy vähitellen säilytysohjelman keräämien tietojen ansiosta mutta tällä hetkellä on vaikea sanoa varmasti mitkä ovat tarkat erot eri kantojen välillä. Lue lisää maatiaiskanojen kantojen ominaisuuksista täältä. 

Maatiaiskana voi olla minkä värinen tahansa

Maatiaiskanalla ei ole sellaista rotumääritelmää, mikä määräisi minkä värisiä kanojen pitäisi olla. Tästä syystä maatiaiskanoja on vaikea tunnistaa kuvien perusteella varsinkaan kanakannan tarkkuudella. Tiettyjä värejä voi olla runsaasti jossain tietyssä kannassa, mutta poikkeuksia löytyy aina.

Tästäkin syystä kanoja hankkiessa on tärkeää tarkistaa kanojen sukutausta. Varmimmin taustoiltaan selviä maatiaiskanoja saa säilytysohjelmaan kuuluvilta.

Suomalainen maatiaiskana on hyvin monimuotoinen ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan. Mitä enemmän on säilytysohjelmaan kuuluvia parvia, sitä nopeammin kerääntyy tietoa maatiaiskanojen ominaisuuksista. Kanojen lukumäärän lisääntyessä saadaan myös varmempi tieto vaikkapa parhaista munijoista tai tunnollisimmista hautojista.

Lue lisää maatiaiskanan säilytysohjelmasta.

Mistä maatiaiskanoja voi hankkia?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *