Juhannustipujen nimet

Tiput täyttivät kuusi viikkoa, joten nyt uskaltanee kertoa muillekin mitkä niiden nimet ovat. Tänä vuonna vuorossa siis B-kirjain. Nimeämisen säännöt menevät siis niin että kanojen nimet loppuvat kirjaimiin -ia ja kukkojen nimet kirjaimeen -0. Samaa nimeä ei anneta uudelleen täällä syntyville linnuille, ja toisaalta kaikki tiput myös saavat nimen, riippumatta siitä kuinka pitkä niiden elämästä tulee.

Nyt ymmärtää taas vähän paremmin niitä valokuvaajia jotka kiertävät kouluilla ottamassa luokkakuvia. Ei nimittäin ollut ihan helppo saada jokaisesta yksilökuvaa. Toiset kiipeilee olkapäillä (ja pään päällä…), toiset nokkii kännykkää ja ne, joista yrittää saada kuvaa, liikkuvat tietysti heti kun kamera räpsähtää. Nämä eivät nyt siis ole mitään valokuvauksen huippunäytteitä mutta suurinpiirtein ehkä olennaiset tuntomerkit näkyvät.

Banjo

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Banjo (Tipu15) syntyi poikueen viimeisenä mutta on nyt aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä. Onni että jätin vielä viimeiset munat hautomakoneeseen vaikkei mitään säröjä näkynyt, Banjo on nimittäin erinomaisen kaunis ja hienosti käyttäytyvä nuoriherra. On ilman muuta jäämässä meille, jos vaan suinkin on terve.

Basso

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Basso (Tipu4) on poikueen suurin ja jotenkin varhaiskypsän oloinen nuori herra. Basso ei ole tähän mennessä ollut erityisen kiinnostunut hengailemaan ihmisten kanssa mutta on rauhallinen luonne. Tällä hetkellä suunnitelmana on, että Basso jäisi meille ja olisi sitten aikuisten kanojen (Amabilia, Alvinia, Amelia) seuramiehenä mikäli kanat pääsevät läpi verikokeista. Basson reunimmaiset siipisulat ovat valkoiset ja ilmeisesti myös nämä valkoiset täplät saattavat säilyä aikuisiälle.

Bavaria

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko 6 viikkoa

Bavaria on todella hienostuneen värinen mutta varsin hankala kuvata! Tämähän oli yksi ruskearaidallisista tipuista ja alunperin arvelin että se olisi kukko. Bavarialla on rauhallinen luonne ja se käyttäytyy arvokkaan itsevarmasti. Ei kuitenkaan varsinaisesti hengaile sylissä vaan tarkastelee ihmisiä mieluummin vähän kauempaa.

Bergenia

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko 6 viikkoa

Bergenia cordifolia on herttavuorenkilven tieteellinen nimi. Vuorenkilvethän ovat keväällä pölyttäjille tärkeitä kukkia, joten hyvä että sellainen löytyy myös kanalasta. Siskoonsa Buddleiaan verrattuna Bergenia on tummempi. Näissä kahdessa saa kyllä olla tarkkana, väritys muokkaantuu vielä kuukausien ajan.

Bibliofilia

hämeenkannan maatiaiskanan nuorikko 6 viikkoa

Bibliofilia eli kirjarakkaus on minusta asiallinen nimi tipulle joka on koko ajan innokas avartamaan maailmaansa, oppimaan uutta ja tutustumaan uusiin asioihin. Tämähän on siis Tipu3 jota myöskin arvelin alunperin kukoksi reippaan käyttäytymisen perusteella. Kolmesta vaaleasta kanasta tämä on eniten harmaa ja myös jonkin verran kookkaampi kuin Bergenia ja Buddleia.

Bilbo

hämeenkannan maatiaiskana kukko 6 viikkoa

Bilbo on poikueen pienin, onneksi se ei itse sitä tiedä! Arvelen että Bilbo on kotoisin siitä pikkuisesta munasta, minkä kohdalla hieman mietin että voiko sen laittaa hautomakoneeseen vai ei. Onneksi kuitenkin laitoin, sillä pienestä koostaan huolimatta Bilbo on reipas ja sosiaalinen pikkukukko. Pitäisi vaan punnita Basso ja Bilbo niin että selviäisi onko se tosiaan puolituinen eli puolta pienempi kuin poikueen suurin. Silmämääräisesti ainakin näyttää siltä! Kuva on muuten huijausta, se on otettu pari päivää aiemmin kuin nämä muut kuvat. Bilbo yritti auttaa ryhmäkuvauksessa niin innokkaasti ettei siitä itsestään saanut tarkkaa kuvaa…

Bingo

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Bingo oli yksi upeista harmaista kukoista. Ikävä kyllä, sen toisessa silmässä (ei näy kuvassa) oli tulehdus, mitä antibiooteillakin hoidettiin mutta silmä ei edelleenkään ole ihan normaali. Silmässä saattaa olla kipua, joten Bingo on lopetettu tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi.

Bonobo

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Bonobosta taitaa tulla täysmusta. Tipuna sillä oli jonkin verran valkoista rinnassa mutta nyt valkoisuus on hävinnyt melkein kokonaan. Bonobo on kaunis ja seurallinen, ja ensimmäinen tässä poikueessa joka yrittää kiekua!

Borgia

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko 6 viikkoa

Borgia oli se pienen korpin näköinen täysmusta tipu. Nyttemmin sille on ilmestynyt kaulukseen punaruskeita juovia, vähän niinkuin sillä olisi viitta harteillaan. Borgia ei ole erityisen innostunut ihmisten seurasta ja on tästä syystä myös vaikea saada kuvattua täydessä loistossaan.

Bothnia

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko 6 viikkoa

Sumuisen harmaa Bothnia on nimetty Pohjanlahden mukaan. Bothnia on kanatipuista ujoimmasta päästä ja tarkkailee mielellään tilanteita kauempaa ennen kuin osallistuu mihinkään. Pää ja kaula ovat tummumassa joten aikuisväri saattaa olla jotain samantapaista kuin Melodialla oli.

Bro

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Bro seurallinen tapaus kuten myös veljensä Bruno ja Burro. Valitettavasti Bron toisessa jalassa on väärässä asennossa olevia varpaita mitkä eivät lastoituksella asettuneet kohdilleen. Kukolle tulee sen verran painoa ettei asian kanssa voi oikein riskeerata, väärässä asennossa olevat nivelet todennäköisesti aiheuttavat kipua. Bro on siis lopetettu tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi.

Bruno

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Brunosta on vaikea saada kuvaa, mutta ei suinkaan ujouden takia, vaan siksi että Bruno mielellään itse haluaisi käyttää kännykkää… Bruno on varsin seurallinen, veljestään Burrosta sen erottaa vaaleanruskeasta rinnuksesta. Toiveissa olisi että myös Bruno voisi jäädä meille kotiin.

Buddleia

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko 6 viikkoa

Vaaleanpunertavaan trendiväriin pukeutuva Buddleia saa nimensä syyssyrikästä, olkoonkin että kasvin nimen oikea kirjoitusmuoto taitaa olla Buddleja. Siskoonsa Bergeniaan verrattuna se on vaaleampi, mutta selän puolelta katsottuna vaikeampi erottaa. Buddleia on varsin kaunis, mutta sen verran nopealiikkeinen että siitä on hankala saada tarkkoja kuvia…

Burro

hämeenkannan maatiaiskukko 6 viikkoa

Kuten veljensä, myös Burro on seurallinen tapaus mutta tasaisemman tumma ruskea väriltään. Ja tuo tosiaan on ruskea, ei musta, vaikkei hämärässä valaistuksessa aina niin erotukaan.

Byzantia

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Byzantia on Basson pikkusisko, eli musta valkoisilla merkeillä ja kaksivärisillä jaloilla. Byzantia vanhana kulttuurikeskuksena sopii minusta nimeksi moniväriselle kanalle. Byzantia oli alkuun ujompi, mutta on viime aikoina rohkaistunut niin että saattaa tulla ihan viereen lepäilemään.

Nythän kokonaissuunnitelma on siis se, että poikueesta otetaan verikokeet tautiseurantaa varten heti kun mahdollista ja katsotaan onko Mycoplasmalta vältetty. Tavoitteena on että kaikki kanat jäisivät kotiin, ja jos jäljellä olevat aikuiset kanat ovat edelleen terveitä niin kanoja olisi sitten sopivasti 10 kpl. Toiveena on, että tilajärjestelyillä saisi pidettyä kolme kukkoa kotona (Basso, Banjo ja Bruno) mutta jos näistä kolmesta joku tai jotkut ovat mycon kantajia niin Bonobo, Bilbo ja Burro ovat ikään kuin varalla. Mutta jos ykköskukkovaihtoehdot voivat jäädä kotiin niin sitten nämä muut kolme ovat myynnissä, mikäli vaan ovat terveitä. Paljon riippuu toki siitäkin miten kukot tulevat keskenään toimeen. Säilytysohjelman kannalta olisi hyvä, jos kanalassa on useampia kukkoja (kukko per 4-5 kanaa) mutta kukot eivät välttämättä itse arvosta tällaista suunnitelmaa… Mutta pidetään nyt peukkuja että mahdollisimman moni pääsisi läpi tautiseurannan testeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *