Mitä uutta: lokakuu 2021

leikkuupuimuria ajamassa

Ihanaa että kuukausiaiheen määritelmä on rakentelut ja rakenteluun liittyvät unelmat. Niitä mielikuvitusasteella olevia asioita nimittäin riittää… Tämä postaus on siis osa #suuntanaomavaraisuus-blogisarjaa, tekstin lopussa on linkit muihin blogeihin.

Syyskuun uutiset

Ensiksi muutama tiedotusasia syyskuussa tapahtuneista asioista. Kanalassa edelleen kaikki hyvin. Aikuisilla kanoilla oli melkoisen rankka sulkasato, mutta nyt höyhenpuvut taas korjaantumaan päin. Tämän vuoden nuorikot ovat nyt aikuisten kanssa samoissa tiloissa ja yhteiselämä on rauhallista. Nuorikot tosin edelleen pysyttelevät aika paljon omassa porukassaan ja parven ruskeat aikuiset kanat omassaan (kuten kesälläkin). Vähitellen valmistaudutaan talvikauteen, onneksi pakkasta ei kuitenkaan ole edelleenkään ollut, joten kanalassa ei ole tarvittu vielä lämmitystä.

Sadonkorjuusta ei edelleenkään ihmeempiä. Täällähän ei ole ollut hallaöitä käytännössä ollenkaan joten juurikkaat ovat edelleen kasvilavoissa. Kaalien osalta on tosin myönnettävä, että niistä tuli just ja just yhteen ateriaan tarveaineita. Parsakaalit eivät kertakaikkiaan ehtineet satovaiheeseen asti kun alkoivat kasvaa kunnolla vasta elokuussa. Lehtiä voi kuitenkin käyttää kanalassa, joten eivät ne hukkaan mene. Mutta ei siis vieläkään lopullista tuomiota tämän kesän satotuloksille.

Opiskelu Hämeen ammattikorkean maaseutuelinkeinojen ohjelmassa alkoi. Syyskuu oli melkoisen kiireinen opintojen osalta. Kaiken kruunasi pari lähipäivää Mustialassa, pääsin eka kertaa ikinä ajamaan traktoreilla ja myös leikkuupuimurilla (kiitos vaan kuvasta Annina Björlund! ). Minullahan ei siis ole ajokorttia eikä ajokokemusta edes ruohonleikkureista joten noiden isojen härveleiden kokeilu oli muutaman asteen jännittävämpää kuin tottuneilla autoilijoilla. Kahden päivän aikana kokeiltiin leikkuupuimurin lisäksi viittä eri traktoria ja työvaiheista kylvöä, kyntöä, peräkärryn kanssa ajelua ja vaakatasomurskainta. Mutta siitäkin selvittiin!

Rakennushaaveita

On täällä jotain rakentelua käynnissäkin: talon vanha katettu terassi oli läpimätä ja valokatteet rikki, joten nyt rakenteita uusitaan. Verkotettu terassi toimii pääasiassa kissojen ulkoilutilana mutta sopivalla kelillä siellä on toki myös mukava oleskella lukemassa. Hertta nukkuu kesäisin mielellään terassin viileydessä ja toki osa kasveistakin hyötyy katetusta tilasta.

Haaveiden puolella on mm:

  • savusaunan kunnostus (tarvitsee uuden katon! )
  • vanhojen koiratarhojen purku/kattojen korjaus ulkovarastotilaksi
  • uusi koiratarha
  • aitauksia, paljon, loputtomasti?
  • pihakeittiön uudelleenjärjestelyä (iso saunapata olisi mainio, samoin tiskipöytä)

Omatekoinen silmiä kirvelevän kaamea kasvihuonehan meillä oli käytössä ekaa vuotta, joten nyt ihan heti ei varmaan ole tarvetta lisätilalle. Periaatteessahan tässä on hyvä tilanne sikäli ettei mitään aivan välttämätöntä tai kiireellistä hommaa juuri ole. Asumismukavuuden (ja ehkä pitkän aikavälin säästön kannalta) olisi kiva rakennella kaikenlaista pihapiirin puolelle mutta suurta kiirettä ei ole. Olemassaolevien rakenteiden kunnostamisessa ja säätämisessä on toki koko ajan puuhaa, mutta muuten ei ole sellaista oloa että olisi aivan välttämätöntä saada jotain uutta.

Ja sitä paitsi, jos nyt yhtäkkiä tarvitsisi lisätilaa, niin eniten houkuttaisi vanhan työmaakopin hankinta. Nehän ovat vähän tuurista kiinni, että mistä löytyy kun rahti maksaa enemmän kuin ne kopit. Mutta useinhan ne on eristettyjä ja sähköistettyjä, joten niistä saa viriteltyä kaikenlaista.

Mutta sitähän ei tiedä, jos vaikka iskisi inspiraatio toisten blogeja lukemalla! Mitä siis rakentelevat muut bloggaajat?

Vyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10-helkan-herkkukoju/

Kakskulma https://kakskulma.com/tee-itse-sadevesiketjut/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2021/

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/10/grillikatoksen-vuoro.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-10/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/10/rakennukset-ja-erilaiset-projektihaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/10/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/10/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html

Vyöhyke 5

Korkeala https://www.korkeala.fi/viimeisin-rakennus-projekti/

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/10/04/lokakuu-21-kesan-rakennus-projektit/