Mitä uutta: lokakuu 2021

leikkuupuimuria ajamassa

Ihanaa että kuukausiaiheen määritelmä on rakentelut ja rakenteluun liittyvät unelmat. Niitä mielikuvitusasteella olevia asioita nimittäin riittää… Tämä postaus on siis osa #suuntanaomavaraisuus-blogisarjaa, tekstin lopussa on linkit muihin blogeihin.

Syyskuun uutiset

Ensiksi muutama tiedotusasia syyskuussa tapahtuneista asioista. Kanalassa edelleen kaikki hyvin. Aikuisilla kanoilla oli melkoisen rankka sulkasato, mutta nyt höyhenpuvut taas korjaantumaan päin. Tämän vuoden nuorikot ovat nyt aikuisten kanssa samoissa tiloissa ja yhteiselämä on rauhallista. Nuorikot tosin edelleen pysyttelevät aika paljon omassa porukassaan ja parven ruskeat aikuiset kanat omassaan (kuten kesälläkin). Vähitellen valmistaudutaan talvikauteen, onneksi pakkasta ei kuitenkaan ole edelleenkään ollut, joten kanalassa ei ole tarvittu vielä lämmitystä.

Sadonkorjuusta ei edelleenkään ihmeempiä. Täällähän ei ole ollut hallaöitä käytännössä ollenkaan joten juurikkaat ovat edelleen kasvilavoissa. Kaalien osalta on tosin myönnettävä, että niistä tuli just ja just yhteen ateriaan tarveaineita. Parsakaalit eivät kertakaikkiaan ehtineet satovaiheeseen asti kun alkoivat kasvaa kunnolla vasta elokuussa. Lehtiä voi kuitenkin käyttää kanalassa, joten eivät ne hukkaan mene. Mutta ei siis vieläkään lopullista tuomiota tämän kesän satotuloksille.

Opiskelu Hämeen ammattikorkean maaseutuelinkeinojen ohjelmassa alkoi. Syyskuu oli melkoisen kiireinen opintojen osalta. Kaiken kruunasi pari lähipäivää Mustialassa, pääsin eka kertaa ikinä ajamaan traktoreilla ja myös leikkuupuimurilla (kiitos vaan kuvasta Annina Björlund! ). Minullahan ei siis ole ajokorttia eikä ajokokemusta edes ruohonleikkureista joten noiden isojen härveleiden kokeilu oli muutaman asteen jännittävämpää kuin tottuneilla autoilijoilla. Kahden päivän aikana kokeiltiin leikkuupuimurin lisäksi viittä eri traktoria ja työvaiheista kylvöä, kyntöä, peräkärryn kanssa ajelua ja vaakatasomurskainta. Mutta siitäkin selvittiin!

Rakennushaaveita

On täällä jotain rakentelua käynnissäkin: talon vanha katettu terassi oli läpimätä ja valokatteet rikki, joten nyt rakenteita uusitaan. Verkotettu terassi toimii pääasiassa kissojen ulkoilutilana mutta sopivalla kelillä siellä on toki myös mukava oleskella lukemassa. Hertta nukkuu kesäisin mielellään terassin viileydessä ja toki osa kasveistakin hyötyy katetusta tilasta.

Haaveiden puolella on mm:

 • savusaunan kunnostus (tarvitsee uuden katon! )
 • vanhojen koiratarhojen purku/kattojen korjaus ulkovarastotilaksi
 • uusi koiratarha
 • aitauksia, paljon, loputtomasti?
 • pihakeittiön uudelleenjärjestelyä (iso saunapata olisi mainio, samoin tiskipöytä)

Omatekoinen silmiä kirvelevän kaamea kasvihuonehan meillä oli käytössä ekaa vuotta, joten nyt ihan heti ei varmaan ole tarvetta lisätilalle. Periaatteessahan tässä on hyvä tilanne sikäli ettei mitään aivan välttämätöntä tai kiireellistä hommaa juuri ole. Asumismukavuuden (ja ehkä pitkän aikavälin säästön kannalta) olisi kiva rakennella kaikenlaista pihapiirin puolelle mutta suurta kiirettä ei ole. Olemassaolevien rakenteiden kunnostamisessa ja säätämisessä on toki koko ajan puuhaa, mutta muuten ei ole sellaista oloa että olisi aivan välttämätöntä saada jotain uutta.

Ja sitä paitsi, jos nyt yhtäkkiä tarvitsisi lisätilaa, niin eniten houkuttaisi vanhan työmaakopin hankinta. Nehän ovat vähän tuurista kiinni, että mistä löytyy kun rahti maksaa enemmän kuin ne kopit. Mutta useinhan ne on eristettyjä ja sähköistettyjä, joten niistä saa viriteltyä kaikenlaista.

Mutta sitähän ei tiedä, jos vaikka iskisi inspiraatio toisten blogeja lukemalla! Mitä siis rakentelevat muut bloggaajat?

Vyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10-helkan-herkkukoju/

Kakskulma https://kakskulma.com/tee-itse-sadevesiketjut/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2021/

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/10/grillikatoksen-vuoro.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-10/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/10/rakennukset-ja-erilaiset-projektihaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/10/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/10/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html

Vyöhyke 5

Korkeala https://www.korkeala.fi/viimeisin-rakennus-projekti/

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/10/04/lokakuu-21-kesan-rakennus-projektit/

14 kommenttia artikkeliin “Mitä uutta: lokakuu 2021”

 1. Paluuviite: Suuntana omavaraisuus 2021 osa 10: Helkan herkkukoju - Apilankukka

 2. Paluuviite: Tee itse sadevesiketjut | Kakskulma

 3. Paluuviite: Viimeisin rakennus projekti - Korkeala

 4. Reipasta menoa isojen koneiden kanssa. En enää tunnista kaikkia maatalouden koneita. Naapuri auraa vanhalla Valmetilla.
  Vähitellen paikat tulevat kuntoon, hosua ei kannata.

 5. Paluuviite: Rakennushaaveita / Building dreams

  1. Parastahan tuossa oli se, että meidät laitettiin hommiin niin reippaalla vauhdilla ettei edes ehtinyt säikähtää 😀 Siitä vaan rattiin ja traktori käyntiin. Huh.

 6. Rohkea sinä, nostan hattua! Ilman ajokorttia ja kokemusta, isojen härveleiden ajaminen onnistui!
  Voin taata, ettei olemassaolevien rakennusten kunnossapito ja säätely pääty koskaan 😀

 7. Paluuviite: #Suuntanaomavaraisuus2021, osa 10 - Tsajut

 8. Menit sitten helpoimman kautta ensiajo-opetuksen kanssa 😀 Voin kuvitella sitä tunnetta, kun tuollaista möhkälettä lähtee kortitta kokeilemaan. Itsellänikään kun ei korttia ole.

  Syyskuu humpsahti kovin oudosti ohi. Tässä sitä ollaan vahvasti syksyssä ihmetellen mihin kuukausi ja valot katosivat? Hyvää lokakuuta sinne ja opiskelun iloja 🙂

 9. Paluuviite: Rakennusasioita - Mikä Itä

 10. Minä ajan kyllä sujuvasti autoa, niin henkilö, kuin vähän isompiakin. Ja moottoripyörääkin. Mutta traktoria en ole ajanut, kuin meidän vanhaa ja pientä Massikkaa, ja sitäkin vain niin, etten ole vaihteita vaihtanut. Voi olla sinulle etuakin, ettei sinulla ole ajokokemusta mistään. Ei tule paineita siitä, että jotenkin pitäisi osata ajaa.

  1. Tuo on muuten ihan totta! Voi ikäänkuin aloittaa puhtaalta pöydältä opettelun. Eikä takuulla hurjastele kalliiden koneiden kanssa 😀

 11. Kiitos postauksesta. Mukava lukea haaveista, suunnitelmista ja toteutuksista. Meilläkin muutamat rakennushaaveet ovat mielessä, meidän omakotitalon suhteen ja myös uuden piha-aitan suhteen. Rakennuspalvelu täytyisi varmastikin siihen etsiä. Tuo traktorilla ajaminen varmasti olikin jännittävää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *