Siirry suoraan sisältöön

Suunnittelua: metsäpuutarha ja omavaraistelua kaupunkipihalla

leonberginkoira lumikinoksessa

Pihassa metri lunta, joten onneksi on uusia kirjoja opiskeltavaksi kevättä odotellessa! Huhtikuun toiveikkuutta kuvannee myös se, että tämän kuukauden Suuntana omavaraisuus-blogisarjassa on teemana veteen liittyvät asiat. Jepjep, onhan täällä vettä, mutta just nyt kovin kiinteässä muodossa!

Vesi vanhin ja tärkein voitehista, vai mites se meni?

Vedestä ei just nyt olekaan kummempaa sanottavaa, mutta kiinteistöä etsiville muistutuksena: aika monta muuta asiaa voi korjata, mutta kaivon puute tai pilaantunut kaivo meinaa käytännössä sitä, ettei kohde ehkä kannata.

Oma vesi on todella tärkeä asia, joten kaivosta on tärkeää pitää huolta. Aika monessa muussa asiassa voi säästää, mutta puhtaasta juomavedestä ei kannata tinkiä! Veden laatu kannattaa tutkituttaa, ja huomioida myös se, että jos kaivon kansi on ollut vähänkin rikki, kaivoon on todennäköisesti pudonnut melkoinen valikoima pikkueläimiä, joiden luurangot todennäköisesti näkyvät siellä kaivon pohjalla. Eli kannattaa todellakin tarkistaa, mitä kaivosta löytyy ennen kuin juo yhtään lasillista vettä.

On myös olennaista muistaa, että veden pitää olla käytettävissä myös ilman sähköä. Joten jos katko yllättää, niin onko olemassa välineet, millä kaivosta saa vettä myös käsipelillä? Käsipumppu voi olla erittäin tärkeä sijoitus… Mutta kannattaa myös selvittää, mikä on oman asuinpaikan käytäntö, onko esim. jokin naapuritalo sellainen, mistä voi tarvittaessa hakea vettä jos sähköt katkeavat? Eli jos ja kun mietitte kiinteistön veteen liittyviä teemoja niin tärkein juttu lienee se, että aivan kaikenlaisen veden pitää liikkua paikasta toiseen ilman sähköä.

Lisäksi vesi olisi myös hyvä saada imeytymään omalle maaperälle. Suomessa on ollut pitkään tapana, että ylimääräiseksi koetusta vedestä yritetään päästä eroon keinolla millä hyvänsä. Mutta nyt kun on ollaan todellisuudessa, missä useiden viikkojen kuivuudet ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus, niin tilanne muuttuu päinvastaiseksi. Vettä on syytä opetella säästämään, ja tallentamaan maaperään kaikin mahdollisin keinoin. Hyvässä kunnossa oleva maaperä imee tehokkaasti vettä ja pitää sen kasvien ulottuvilla pitkänkin kuivuuden aikana. Maaperän eloperäinen aines on tässä asiassa isossa roolissa, eli kompostit ja kate kunniaan!

Meillä piha pysyy pääosin vihreänä pitkienkin kuumuusjaksojen aikana. Syynä tähän tontin puustoisuus ja pitkänä pidetty kasvillisuus. Paljasta maata on muutenkin hyvä välttää, ja jos tiedossa on hellejaksoja, niin myös niittoja tehdään vain laikku kerrallaan niin että sammakoilla sun muilla otuksilla on mahdollisuus siirtyä varjoisampaan paikkaan. Tähän asiaan liittyen alempana lisää ideoita!

Kirjavinkkejä!

Joten mitä tehdä, jos pihalla ei voi tehdä mitään. Siis mitään muuta kuin siirrellä lunta paikasta toiseen? Kirjojen lukeminen on aina hyvä tapa valmistautua kasvukauteen! Ensimmäisenä kirjavinkkinä kaupallisen yhteistyön merkeissä:  Tiiu Kukkasjärven painotuore teos Omavaraistelua kaupunkipihalla (linkki kirja-arvioon). Tiiu on siis #suuntanaomavaraisuus sarjan kollega, jonka Puutarhahetki-blogi löytyy täältä. Kirjan luettuaan onkin mielenkiintoista lukea blogista tarkemmin, että mitä kaikkea tapahtui vuosien varrella ennen kuin kirjaan asti päästiin. Kertakaikkisen ihana tarina kokonaisuudessaan, upeaa että unelmat toteutuvat!

Toinen ihastuttava kirjauutus on Joel Rosenbergin Metsäpuutarha-kirja (linkki kirja-arvioon). Aiemmin tein julkaisun Rosenbergin pähkinäkirjasta, sehän löytyy täältä. Uusi Syötävä metsäpuutarha-kirja avaa tarkemmin monivuotisiin kasveihin ja ”ruokametsiin” liittyvää filosofiaa. Siis mitä, eikö ruoka tarkoitakaan sitä, että hakataan puut pois ja laitetaan tilalle pelto?

Omana lisäyksenä asiaan, että tällainen eurooppalainen ruuantuotannon perinnehän teki melkoista tuhoa esimerkiksi Amerikan mantereilla kun ei tajuttu, että usein ”koskemattomat metsät” olivat itse asiassa huolella hoidettuja monimuotoisia ruokavarastoja. Hups.

Sikäläiseen ajattelutapaan kuului se, että laitetaan ennemmin puu kasvuun ja kerätään siitä satoa pari sataa vuotta, eikä niinkään se, että joka vuosi nähdään hirmuinen vaiva, että yritetään saada pellolla jotain viljeltyä. Jos ja kun sää sallii. Tämä siis taustaksi tuohon metsäpuutarha-asiaan, ja pohdittavaksi meille jokaiselle. Elintarvikeyhtiöiden kvartaaliennusteet saattaisivat mennä melkoisen sekaisin, jos ottaisimme uudelleen käyttöön ajattelutavan, missä ruuantuotannon toimintatapa ulottuu useiden sukupolvien päähän? Vai mitä arvelette?

Muiden bloggaajien kuulumiset

Tässäkin kuussa ihana valikoima blogeja luettavaksi! Keväällä huomaa hyvin, kuinka pitkä maa Suomi on. Keväthommat etenevät kovin eri tahtiin, mutta ehkä meilläkin juhannukseen mennessä maa sulana…

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/huhtikuu2023/

Kakskulma https://kakskulma.com/sadevesitynnyri-puutarhaan

Maijalassa https://www.maijalassa.com/vetta/

Apilankukka https://apilankukka.fi/vesi

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/04/suuntanaomavaraisuus-huhtikuu-2023.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/04/puutarhan-kasteluvesi-omavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/04/merkkeja-kevaasta.html

Finland urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/miten-autan-kestavaa-kehitysta.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-4/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/04/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-4.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2023/04/puhdasta-vetta-ja-puhdasta-lannoitetta.html

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=17188

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-vesi-ja-huussi

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/04/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/04/03/huhtikuu-23-vesi