Siirry suoraan sisältöön

Haudonta alkaa!

Siinäpä melkoinen kakku, 13 munaa ja valmistumisaikakin 21 päivää. Caramellian ensimmäiset tiput siis tuloillaan! Jos kaikki sujuu ihanteellisesti, suomalaisen maatiaiskanan hämeenkannan uuden sukupolven tipujen pitäisi kuoriutua 14.3.2019 tai mahdollisesti 15. päivän puolella. Haudonta ajoitettiin niin että tiput syntyisivät viikonloppuna, niin että on paremmin aikaa ensimmäisten vuorokausien hoitoon.

Tämän haudonnan tavoitteena on saada kaksi kanajälkeläistä jokaiselta kanalta. Kun tilastollinen ennuste on, että puolet tipuista on kukkoja, niin kahden kanan saamiseksi tarvitaan neljä munaa. Mikäli parveen saadaan kuusi kanaa lisää, ollaan vuoden lopussa suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelman minimissä eli 10 lintua pitopaikassa. Tänne jäävät kanat saavat sitten aikanaan kukon muualta niin että tulevat sukupolvet eivät ole keskenään lähisukulaisia. Valveutuneet lukijat myös tietänevät, että maatiaiskanoilla suosituksena on, että kanat hautoisivat itse. Mutta nyt kun on nuoret kanat ja pieni parvi, niin teknologian tuella varmistetaan (toivottavasti) uuden sukupolven syntyminen.

Entä jos ne kaikki jäävät meille?

Aina, kun eläimiä lisäännyttää, täytyy huomioida se mahdollisuus ettei itselle ylimääräisiä eläimiä saakaan myydyksi. Mitä niille silloin tapahtuu? Mihin ne mahtuvat? Mitä niille tehdään? Tipumäärä onkin rajoitettu niin, että linnut voivat majoittua täällä myös talven yli jos sattuisi käymään niin huono tuuri ettei kukaan olisikaan innokas maatiaiskanojen hankintaan.

On myös täysin aiheellista miettiä, miksi ihmeessä kanojen pitäisi ylipäätään lisääntyä. Joka ikinen päivä tuhansittain tipuja kuoriutuu isoissa hautomakonekaapeissa, osa niistä saa elää vain muutaman päivän, osa kuusi viikkoa broilerina ja osa noin vuoden munintakanana. Näistä miljoonista kanoista valtaosa on muutamaa tehotuotantoa varten jalostettua kanarotua. Varsinaisia “harrasterotuja” on maailman kanoista pikkiriikkinen osuus, ja suomalaista maatiaiskanaa on olemassa vain muutamia tuhansia lintuja kokonaisuudessaan ja viimeisimmässä, eli  vuoden 2017 raportissa, säilytysohjelmaan kuuluvia hämeenkannan lintuja oli 275 kpl. Jokainen maatiaiskana on elävä höyhenpukuinen geenipankki, missä säilyy ainutlaatuisia kanojen perintötekijöitä turvaksi tulevaisuuteen. 

Hämeenkanta on suomalaisen maatiaiskanan kannoista “puolivälin suosiossa”, eli ei ihan niitä yleisimpiä mutta ei myöskään kaikkein harvinaisimpia kantoja. Maatiaiskanan monimuotoisuuden ylläpitämisen kannalta olisikin hyvä asia, jos hämeenkanta lisäisi suosiotaan maatiaiskanojen joukossa. Caramellian tipuilla onkin tulevan elämänsä osalta maailman keskivertokanaa parempi eliniän ennuste: maatiaiskanaparviin suositellaan mieluusti pariakin kukkoa geeniperimän monipuolistamiseksi, ja vaikka kukkojen elämä jäisikin vain puoleen vuoteen nk. ”patakukkona” tai muutamaan vuoteen parven suojelijana, kanojen eliniän ennuste on lähempänä 10 vuotta jos kaikki sujuu hyvin.

View this post on Instagram

Suomalaisten maatiaiskanojen #itsenäisyyspäivä alkaa #linnanjuhlat2018 hengessä luomulinjalla. Tarjolla on luomurehua hampunsiemenillä ja virkistävä koivunlehtisalaatti. Rouvat ovat pukeutuneet arvokkaasti vihreään vivahtavaan mustaan ja hopeanharmaaseen. Herran asussa huomio kiinnittyy näyttävään punaiseen tiaraan ja kultaiseen kaulukseen. Puvussa on rohkeasti yhdistetty viininpunaista ja oranssia. Pitkässä mustassa laahuksessa on rouvien asuihin sopivia vihreitä yksityiskohtia. Iloista juhlapäivää kaikille! 😊 #caramellianpuutarha #horkankylä #korpilahti #maatiaiskana #maatiainen #hämeenkanta #finnishchicken #landracechicken #heritagechickens #backyardchickens #chickensofinstagram #farmlife #itsenäisyyspäivä2018🇫🇮

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

Ennen kuin elämä alkaa

Miten sitten saadaan tipuille mahdollisimman hyvä elämänalku? Tässä hieman taustaa siitä mitä näille munille tapahtui ennen hautomakoneeseen päätymistä. Caramellian tämänhetkinen parvihan on Galileo + Bohemia, Rapsodia ja Melodia. Vinkkinä tunnistukseen: Rapsodialla on valkoiset korvat, Bohemialla vaaleanpunertavat. Caramellian parvi on kotoisin Urajärveltä Ada Heinoselta; siellä parvi on monikukkoinen ja viimeisen päälle testattu ja tutkittu. Joulukuussa Caramellian kanat saivat puhtaat paperit salmonellasta ja kevään aikana on tarkoitus teettää vielä laajempia terveystutkimuksia. Näin varmistetaan, ettei täältä muualle lähtevien lintujen mukana kulje tarttuvien tautien kaltaisia salamatkustajia.

Täysrehuna on Rehux luomu. Sen lisäksi kanat ovat saaneet talven ajan kuivattua maitohorsmaa, koivunlehtiä ja kuusenhavuja. Kylmillä ilmoilla on tarjoiltu kaksikin lämmintä ateriaa (kaurapuuroa, ohrasuurimoita, hampunsiemeniä, liotettua leipää), mehujen teosta ylijäänyttä marjamössöä, mahdollisesti loraus kasviöljyä ja pieniä määriä eläinvalkuaista, kuten kuivattua poroa, lohta, muikkua tai jauhomatoja. Syksyn aikana kanalaan on tarjoiltu veden mukana ADEC-vitamiiniliuosta ja uuden vuoden jälkeen aloitettiin myös B-vitamiinin tarjoaminen. Haudonnan aloitusta on valmisteltu myös tarjoamalla kauranversoja, tuoretta salaattia ja keitettyä maissia. Kanoilla on ollut tarjolla kalkkilisää kahdessa eri muodossa (murskattuja kananmunankuoria ja kalkkiraetta).

Miksi luomu? Syy löytyy tästä tutkimuksesta . Käytän mielelläni varovaisuusperiaatetta valintojen tekemisessä: rikkaruohomyrkyllä käsiteltyä viljaa on syytä välttää, jos kerran on tutkimuksellista näyttöä siitä että glyfosaatti vaikuttaa ikävällä tavalla kanojen suolistomikrobeihin. Siinä nimittäin on silloin se mahdollisuus, että glyfosaatti vaikuttaa samoin myös villien lintujen terveyteen. Enkä minä halua ruokkia omia lemmikkilintujani sellaisella ruualla, minkä tuotanto on mahdollisesti vaarantanut muiden lintujen terveyden. Toisekseen harraste-eläinten ruokinnassa on hyvä huomioida mahdollisuudet tukea ja kannustaa kestävämpää ruuantuotantoa. Kotikanalan mittakaavassa kyse on niin pienistä rahasummista rehun hinnassa että mieluusti osaltaan auttaa viljelijöitä kasvattamaan hiilinieluja ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta.

Kananmunien valinta haudontaan

Maatiaiskanojen monimuotoisuuden ylläpitäminen on tärkeää: kaikilta kanoilta olisi hyvä saada munia mukaan haudontaan. Koska Caramellian kanat tekevät kaikki oman värisiään munia, munien keräys kaikilta on helppo toteuttaa. Haudontamunien keräys aloitettiin 14.2., munat kerättiin kennoihin tylppä pää ylöspäin ja säilytettiin hämärässä n. 12C tilassa. Haudontaan valittavien munien täytyy olla pinnaltaan puhtaita ja painoltaan 50-60g niin ettei tipuille tulisi suuria kokoeroja. Kuvassa numeeriset todisteet: punnitsin jokaisen munan niitä valikoidessani ja koneeseen päätyneiden munien vaihteluväli näyttää kanojen erot. Pelkästään numeroista on helppo nähdä kuka on kuka!

Rapsodialla on tasalaatuisimmat munat ja paino lähimpänä keskiarvoa 55 grammaa. Bohemia tekee jättimunia, joten vaikka kaikkein suurimmat jätettiinkin pois haudontaerästä, vaihteluväli on silti 54-59 grammaa. Melodia tekee pienimmät munat 50-55g, tosin keräysviikon lisäruokinta vaikutti selvästi Melodian munien kokoon.

Keräysaikaa oli viikko: tutkimuksissa on vaihtelevaa näyttöä siitä kuinka pitkään kananmunia voi varastoida ennen haudonnan aloittamista. Viikko tuntuu olevan yleisin suositus, joten pitäydyin tiukasti siinä. Keräysviikon aikana munia kertyi eniten Bohemialle, osittain tosin siksi että Rapsodia jätti yhden päivän välistä pyöräyttämällä minimunan. Bohemian munissa oli kuitenkin myös eniten epämääräisyyksiä, mm. kalkista muodostunutta kohokuviota munan pinnassa. Haudontaan otettiinkin vain ne munat, jotka olivat tasamuotoisia ilman ylimääräisiä koukeroita.

View this post on Instagram

Kanojen huumoria? 😁 Minä täällä kokkaan superhyperruokaa kanoille ja lasken milligrammoja niin että saadaan parhaat mahdolliset munat haudontaan. Ja Rapsodia pyöräyttää pienimmän munan ikinä 😀 On tuo toki koristeellisen näköinen mutta tipua ei taida saada. Äkillinen säikähdys voi tuottaa tällaisia erikoisuuksia, esim. lumen putoaminen katolta voisi hätkäyttää sen verran että tuotantolinjaan tulee häiriö. Tänään varmaan taas tavallisempaa kokoa kerättävissä 😊 #caramellianpuutarha #horkankylä #korpilahti #jyväskylä #kanala #kotikanala #maatiaiskana #maatiainen #hämeenkanta #kanat #landracechicken #finnishchicken #backyardchickens #heritagechickens #hens #eggsofinstagram #chickens

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

Olin säästänyt edelliseltä viikolta varmuuden vuoksi joitakin Melodian munia siltä varalta ettei Melodia munisikaan keräysviikolla. Näistä vanhemmista munista monet olivat alle 50g painoisia joten ainakin Melodialle keräysviikon hemmottelu oli avuksi. Melodialta on koneessa myös yksi ylimääräinen muna juurikin siksi että munat ovat pienempiä kuin muut. Ja myönnettäköön: minulla on Melodian osalta suurimmat odotukset tipujen suhteen. Säilytysohjelmassahan ei saa tehdä lintujen valintaa ulkonäön perusteella mutta Melodian osalta asiaan liittyy myös monimuotoisuusnäkökulma mikä on otettava osaltaan huomioon.

Hautomakone on Rcom King Suro 20 täysautomaatti. Kone laitettiin päälle kaksi vuorokautta ennen haudonnan aloittamista ja tarkistettiin että lämpötila ja kosteusprosentti pysyy toivotuissa lukemissa. Hautomahuoneena toimii Caramellian keittiö, se oli helpoin saada lämmitetyksi n. 20 asteeseen suosituksen mukaisesti ja samalla se tila, mikä oli helpoin eristää koirien ja kissojen liikkumiselta. Hautomakone kun on sellainen laite, minkä kanssa ei toivo että kissa kävelisi kovin usein ohjausnappuloiden päältä… Hautomakoneen valinnassa uskoin muiden käyttökokemuksia: tästä hautomakoneesta on jotakuinkin mahdoton löytää ongelmatilannevalituksia internetin ihmemaailmasta. Totesin myös, että täysautomaatti on omien hermojen kannalta paras vaihtoehto, kone huolehtii ilmankosteudesta ja munien kääntelystä, joten oma rooli on lähinnä se, että malttaa pitää näppinsä erossa laitteesta ja varmistaa että vesiastiassa on vettä koneen ilmankosteuden säätelyyn.

Sen verran tosin täytyy moittia, että koneen kokoaminen oli omanlaisensa palapeli. Käyttöohjeet on kirjoitettu lukijan kannalta hieman epäloogisesti, joten jos konetta lähtee kokoamaan lukemalla sivu kerrallaan ohjetta, päätyy tekemään asioita mitä ei tosiasiassa tarvitse tehdä. Esimerkiksi ilmankosteuden säätelypumppua ei oikeasti tarvitse avata ja säätää vaikka ohje näyttääkin kuinka se tehdään. Osa muoviosista tuntui myös varsin kevyiltä, joten hieman hirvitti niitä väännellä. Mutta juuri tämän takia kehotetaan laittamaan kone käyntiin paria päivää ennen kuin varsinainen haudonta alkaa. Ehtii tarkistaa että kaikki on kohdallaan ja toimii!

Rcom King Suro 20 täysautomaatti hautomakone

Mitä tästä sitten tulee?

Koneessa siis 13 munaa. Veikkaukset käyntiin: kuinka moni jää ”tyhjäksi” eli ei ala kehittyä ollenkaan? Tämä tarkistetaan viikon päästä läpivalaisulla. Kuinka monesta munasta syntyy elävä, itse kuoriutumaan kykenevä terve tipu? Tämän näkee viimeistään n.48 tunnin kuluttua kuoriutumisesta kun tipujen pitäisi alkaa itse syömään. Ja sitten se isoin asia: kuinka monta kukkoa poikueeseen tulee? Kukkojen tunnistus on omanlaisensa taiteenlaji ja näkemykset tunnistusajankohdasta vaihtelevat. Viimeistään toki siinä vaiheessa kun lintu alkaa kiekua, mutta kahden kuukauden iässä pitäisi olla jo jonkinlainen varmuus asiasta.

Väriennuste tipuille on melkein 90% musta: jos värigenetiikan laskurit pitävät paikkansa, Bohemia ja Rapsodia voivat saada ainoastaan mustia tipuja. Melodian tipuista puolet pitäisi olla mustaa ja toinen puoli harmaata. Melodialla on siis suurimmat paineet tuottaa värien monimuotoisuutta parveen! Mielenkiintoista on seurata luonteen periytymistä. Vaikka Bohemia ja Rapsodia ovat hyvin samannäköisiä kanoja, niiden luonteissa on huomattava ero. Bohemia on rohkea, rauhallinen, utelias ja luottavainen, kanoista ainut joka ei sen kummemmin hätkähdä vaikka sen nostaa syliin. Rapsodia taas on varsinainen villikana, epäluuloinen, nopeasti reagoiva, pakoon pyrkivä – eli toisin sanoen juuri sellainen kana, mikä selviää luonnossa varomalla kaikkea ja pakenemalla nopeasti ja tehokkaasti. Mielestäni on hyvä asia, että maatiaiskanoissa on säilynyt tällaisia yksilöitä. Niillä on terveet, luontaiset vaistot ja kyky lukea ympäristöä. Kana saa olla kana, kaikkien ei tarvitse olla sylilintuja. Alla munat koneessa, joko tunnet mikä on kenenkin rivi?

hämeenkannan maatiaiskanan munia hautomakoneessa

Tipuja myynnissä!

Tipuista kiinnostuneiden on hyvä olla yhteyksissä mahdollisimman pian. Kaikki kukkotiput tulevat myyntiin, kotiin ei voi jättää yhtään kukkoa. Jos haudontatulos on hyvä, tipuista saa tehtyä näppärän ns. aloitusparven jollekin, joka haluaa aloittaa kotikanalan. Tiput voivat siirtyä uusiin koteihin aikaisintaan kahden kuukauden iässä kun sukupuolet ovat varmistuneet. Käytännössä kesäkuun alkupäivinä on hyvä aika hakea kanat uuteen kotiin. Niin sanottuja kesäkanoja näistä ei saa koska muninta alkaa todennäköisesti syyskuussa. Mikäli Caramellian kanat alkavat myöhemmin tänä vuonna hautoa itse, konehaudotuista tipuista saattaa tulla myöhemminkin myyntiin vanhempia lintuja. Säilytysohjelmassa on aina hyvä asia jos kanat hautovat ja hoitavat poikasensa itse, siksi kotiin kannattaa jättää nimenomaan luonnollisesti syntyneitä tipuja. Hämeenkannan linnut ovat kauniita ja munivat hyvin, ja jos sattuu tykkäämään mustista linnuista niin nyt niitä ainakin on tarjolla!

Emolinnuista löytyy enemmän kuvia Instagramista.

hämeenkannan maatiaiskanojen parvi

8 kommenttia artikkeliin “Haudonta alkaa!”

  1. 50/50 suhde muuttuu mitä vanhemmaksi kana elää. Nuorella suhde luku on 80/20 kana voittoista vanhemmiten kukot lisääntyy. Tietolähteenä Puurin kanala. Heilläkin vain omakohtainen kokemus tiedon taustalla. Itse olen niin laiska yhdistämään munaa ja kanaa, että en ole tehnyt vastaavaa tutkimusta. Joskus on ollut kyllä kukkovoittoista mutta tuntuu, että se on myös vuodesta kiinni. Mystisiä ovat syntymän tiet.

    1. Tuohan on mielenkiintoista! En tiennyt ollenkaan että kanan ikä voisi vaikuttaa tipujen sukupuolijakaumaan. Laitetaanpas tämäkin vinkki muistiin niin näkee pitääkö se paikkaansa 🙂 Nuoriahan nämä tosiaan ovat, täyttävät itse vuoden juurikin tuolloin maaliskuun puolessa välissä. Veikkausaiheisiin voisi tietysti lisätä senkin että minä päivänä kanat alkavat itse hautoa. Eikös se niin mene, että mitä hienomman teknisen härvelin hankkii haudontoja varten, sitä varmemmin kanat ryhtyvät hautomaan itse 😀

    1. Itsekin toivon että alkaisivat hautoa itse, etenkin se poikasten alkuvaiheen hoito helpottuisi paljon. Hämeenkannassa on muistaakseni yksi kana neljästä sellainen jolla hautomavietti, joten huonolla tuurilla yksikään näistä minun kolmesta rouvasta ei ymmärrä asiasta hölkäsen pöläystä. Teinkin alkuvuodesta usein niin että jätin munat keräämättä useamman päivän ajaksi siinä toivossa että hautomavietti naksahtaisi päälle. Mutta sehän on toisaalta vaan hyvä merkki ettei keskellä talvea ala hautoa, sekin on sitten omanlaisensa ongelma jos on paukkupakkasilla pieniä tirppoja kanalassa…

  2. Tuula/Maalaiskaupungin piha

    Mielenkiintoista tietoa kanoista ja niiden lisääntymisestä. Ihanaa, että joku jaksaa panostaa näin perusteellisesti asiaan.

    1. Se on sitten toinen juttu miten teoriatiedon pänttäys auttaa jos tässä käytännössä menee jotain pieleen 😀 Toki tässä vaikuttaa se että kanojen hankinta on ollut niin sanotusti pitkissä kantimissa. Muistelen ensi kerran havahtuneeni maatiaiskanojen olemassaoloon 90-luvun alkupuolella. Näin pitkään kesti että pääsi asiassa alkuun 🙂 Mutta toivotaan että kaikki menisi hyvin, ainakin on yritetty valmistautua huolellisesti tipujen tuloon…

  3. Paluuviite: Pysäytyskuvassa kaikki hyvin – Caramellia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *