Siirry suoraan sisältöön

Helppo taskuhuivi mummonruuduista

Taskuhuivi on nerokas keksintö: hartioille sopiva lämmike, missä on taskut! Taskuissa voi pitää joko käsiään superlämpimässä tai kuljettaa kännykkää, nenäliinaa sun muuta tarviketta. Kolikoiden tai kynien säilytykseen virkatut taskut eivät ehkä sovi mutta moneen muuhun käyttöön kyllä.

View this post on Instagram

Taskuhuivi! 🤗💖 Vasta nyt opin että tällaisen on joku keksinyt, siis hartioiden lämmikkeeksi sopiva villavaate missä on taskut! Hertta esittelee tässä taskuhuivin toimintaperiaatetta 😊 En löytänyt riittävän ymmärrettävää ohjetta tällaisen näpertämiseen joten kehittelin sellaisen itse. Tässähän on keskikohtana n. 40 cm leveä mummonruutu ja sen molemminpuolin jatkettu pituutta. Taskujen taustana on tiiviimpi ruutu. Taskujen ruutukuvio on Margaret Hubertin kirjasta The Granny Square Book sivulla 59 😊 Lankana villapaitaprojektin jämät eli @novitaknits Karamellia, 7 veljestä Syreeniä ja Nallesta sinistä, pinkkiä ja harmaata sun muita kerien loppuja. Onpahan nyt lämmike minkä mukana kulkee nenäliinat, kännykkä tms asiat, kolikoiden tai kynien säilytyksessä virkattu huivi ei ehkä kuitenkaan toimi 😀 #caramellia #korpilahti #taskuhuivi #pocketshawl #mummonruutu #mummonneliö #grannysquare #virkkaus #virkkaaminen #hartiahuivi #shawl #crocheting #crochetshawl #leonbergeroftheday #leonberginkoira #leonberger #käsityö #itsetehty #crochetersofinstagram

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

 

Törmäsin taskuhuiveihin tänä syksynä mutta suureksi harmikseni löytämäni ohjeet sellaisen virkkaukseen olivat minun taidoilleni ihan liikaa. Näitähän löytyy kun etsii “pocket shawl” jos jonkinlaista. Niinpä kehittelin oman version huivista, tässä summittainen kuvaus siitä, miten lopputulokseen pääsin.

Tarvikkeet

Lanka: omassa huivissani on käytetty jämälankoja, tässä tapauksessa Novitan 7 veljestä ja Nalle-sarjan lankoja, sun muuta mitä kaapista sattui löytymään.

Virkkauskoukkuna koko 3,5

Silmukoina käytetty ketjusilmukkaa, kiinteää silmukkaa, piilosilmukkaa ja pitkää silmukkaa. Joten jos nuo osaa niin tulosta syntyy.

Huivin teko onnistui seuraavina työvaiheina:

  1. Huivin keskikohta on ihan vaan tavallinen mummonruutu, tässä tapauksessa noin 40 cm leveä. Keskikohdan pitäisi asettua mukavasti yläselkää vasten. Keskimmäisen ruudun leveys määrittää koko huivin leveyden, ja taskujen koko vaikuttaa tietysti myös siihen miten leveä huivista pitää tehdä. Alunperin oli tarkoitus tehdä kumpaankin päähän huivia kaksi 20 cm levyistä taskua, mutta tämä suunnitelma vähän muuttui. Huivin leveydeksi jäi kuitenkin tuo 40 cm.
  1. Seuraavaksi tein huivin päihin tulevat palat taskujen taustaksi. Taskujen taustallahan pitää olla suht tiivis ruutu tai ainakin sellainen missä on enemmän lankaa kuin ilmaa. Tuo ruutumallihan (ks. kuvaa) on ihan simppeli tehdä, ensimmäinen kierros menee ihan niinkuin mummonruudussakin. Toisesta kierroksesta alkaen lisätään vaan pitkiä pylväitä jokaiseen edellisen kierroksen pitkään pylvääseen ja kulmiin tehdään jokaiseen kaksi pitkää pylvästä + kaksi ketjusilmukkaa + kaksi pitkää pylvästä, ja sitten taas jatketaan pylväitä pylväiden päälle. Nopea tehdä!
  2. Taskut tein Margaret Hubertin The Granny Square Book sivun 59 ohjeen mukaan. Tosiaan alunperin ajattelin tehdä 20 cm leveitä ruutuja taskuiksi mutta Ravelrystä löytämäni kivan näköinen ruutu ei ollutkaan kovin helppo tehdä. Niinpä valitsin em. kirjasta helpomman mutta pienemmän ruudun, mikä toimii ihan jees kun niitä yhdistää neljä kappaletta yhdeksi taskuksi. Taskuksi tarkoitetussa ruudussahan olisi toivottavaa olla suhteellisen tiivis pinta, muuten taskussa ei pysy mitään… Tuossa kirjan ruudussa on sekin hyvä puoli että siihen voi lisätä helposti kierroksia ja muokata ruudun kokoa. Taskut on virkattu kiinni taustaansa kiinteillä silmukoilla. Päädyin sijoittamaan taskut huivin ulkoreunaan, arvelin että se helpottaa huivin päällä pysymistä jos taskuissa olevien tavaroiden paino vetää huivia taaksepäin. Mutta usein näkee että tasku on laitettu vaan keskelle huivin päätyä. Toisekseen taskun kiinnitys oli myös helpompaa kun sen sai kahdelta sivulta taustana olevan ruudun reunaan kiinni. Jäi vaan yksi laita missä piti vähän kikkailla että sai virkattua taskun kiinni taustaansa.
  3. Nyt on siis keskikohta ja huivin päät valmiit ja tarvitsee enää lisätä sopiva määrä pituutta. Oma fiilis oli se, että hartiahuivin pitäisi asettua niin että kädet sujahtavat taskuihin suorassa asennossa. Niinpä keskimmäisen ruudun kahdelle reunalle piti lisätä rivejä, eli joko niin että tekee reunaan viisi ketjusilmukkaa ja sen jälkeen kolme pylvästä seuraavaan väliin, tai sitten kolme ketjusilmukkaa + kaksi pitkää pylvästä edellisen kierroksen reunaan jääneeseen tyhjään kohtaan. Tein aina yhden värin raidat vuoron perään kummallekin puolelle niin että pysyin kärryillä kokonaispituudesta. Kun pituus näyttää sopivalta, liittää taskun taustaruudun huivin päihin.
  4. Nyt siis kaikki palat ovat paikoillaan ja huivin voi viimeistellä tekemällä kiinteitä silmukoita koko huivin ympäri. Langan pätkäthän saa piilotettua kiinteiden silmukoiden alle, mikä helpottaa päättelyä huomattavasti. Taskujen taustoja en muuten ihmeemmin edes päätellyt, solmin langanpäät vaan lujasti kiinni. Eihän ne sieltä mihinkään näy.

Se siitä sitten. Helppo ja nopea tehdä, just sen kokoiseksi kun itselle sopii. Että jos joku muukin haluaa tehdä helpolla tällaisen hyötyneuleen niin ehkä tämä rohkaisee kokeilemaan?

 

taskuhuivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *