Caramelliassa sähkökatko vaikuttaa nopeiten kanojen elämään. Kanala on sähkölämmittimen varassa, joten jos virta katkeaa, aittaan sijoitettu kanala alkaa nopeasti jäähtyä. Kanojen kylmänkestävyydestä kysytään aina silloin tällöin ja maatiaiskanojen tapauksessa talvikauden sisälämpötilana voi pitää +5-10C. Tämähän on huomattavasti alempi kuin tuotantokanaloiden lämpötila mutta toisaalta on hyvä muistaa, että munintatehojen ylläpitämiseksi tuotantokanaloissa pidetään ikään kuin jatkuvaa kesää yllä. Kotikanalassa kanat saavat mieluusti pitää munintataukoa pimeimpään vuodenaikaan ja olla muutenkin talvilevolla.
Joskus kuulee sanottavan, että maatiaiskanan pitäisi kestää jos vaan juomavesi säilyy sulana, mutta ainakin hämeenkannan linnuilla on niin isot harjat ja heltat (ks. kuva alla!) ettei paleltumariskin kanssa viitsi leikkiä. Lyhyet ulkoilut tarhassa ovat hyvällä säällä mahdollisia talvellakin, edellyttäen että kanat pääsevät heti sisälle jos alkaa palella.
Caramellian kanala on kahdessa kerroksessa, kummankin kerroksen lämpötilaa seurataan erikseen ulko-oven lähettyviltä. Erityisen tärkeä on huomioida yölämpötila sillä korkeudella missä kanat nukkuvat. Silloinhan ne ovat monta tuntia paikoillaan eivätkä pääse tankkaamaan ruokaa lämmikkeeksi. Pidänkin linjana sitä, että yläkerran puolella orsien korkeudella olisi vähintään +8C. Kylmän kanssa on myös huomioitava veto ja ilmankosteus: mitä kosteampi ilma, sen nopeammin kylmyys tuntuu.
Sähköt hävisivät 1. tammikuuta illalla n. 22.30. Illalla kanalassa oli ollut lämpöä +11C, aamulla +7C, joten lumisateisessa, lauhemman puoleisessa talvisäässä kanala kesti yön yli ilman sähköä. Sähkökatkon kestosta ei kuitenkaan ollut takeita joten aloitin evakuointitoimenpiteiden valmistelun. Pakkassuojana toimii puulämmitteisen saunan pesuhuone: saunaa lämmittämällä saa pidettyä pesuhuoneen suht helposti +10 asteen (ja yli!) tuntumassa, mikä on tietysti järkevää ja hyväksi myös vesiputkien sulana pitämisen kannalta.
Jos joskus joudut käyttämään pesuhuonetta väliaikaisena kanalana, tässä muutama käytännön asia:
- vesihanat on teipattava kiinni niin ettei orsia etsivä, räpiköivä lintu saa käännettyä niitä päälle
- sähköpatteri on kytkettävä pois päältä ja peitettävä kakan kestävällä materiaalilla, myös peite on teipattava kiinni etteivät kanat saa revittyä sitä irti
- lattialle on hyvä varata pressu ja sen päälle sanomalehtiä, helpottaa jälkien siivousta huomattavasti…
- jos pesuhuoneessa on täysiä vesiastioita, ne on peitettävä sellaisilla kansilla mitä kanat eivät saa liikutettua – kana ei ole vesilintu!
- kaikki pesuaineet piiloon, kaikki muukin irtotavara pois, mukaan lukien mahdolliset peilit ja irralliset hyllyköt
- perusohjeena voisi pitää sitä että kestääkö olemassaoleva tavara jalkapallon heittelyä samassa huoneessa – jos ei, niin se on syytä siirtää turvaan
- tilaan on hyvä varata heti jonkinlainen esine mitä kanat voivat käyttää ortena, esim. kyljelleen käännetty tuoli
- kaikki huoneessa olevat narut on hyvä katkoa, eli jos kanalasta siirtää narun varassa roikkuvan vesiastian, naru on hyvä ottaa pois ettei kanojen tilaan jää mitään mihin voi takertua tai kuristua
- munintapesän tarve on hyvä huomioida, kananmunan valmistaminen kestää 25 tuntia, joten kanat todennäköisesti munivat vaikka ne olisikin siirretty uuteen ja outoon paikkaan
Lämmitin saunan 60 asteen tuntumaan ennen kanojen siirtämistä. Kanojen siirrossa on hyvä käyttää hämärän apua. Ihannetilanteessa kanat voisi poimia unisina suoraan orrelta ilman että linnut ehtivät kunnolla edes herätä. Kanalan lämpötila vajosi kuitenkin sen verran nopeasti etten voinut jäädä odottamaan kanojen nukkumaanmenoaikaa. Ensimmäisenä pyydystin Galileon, joka asettuukin kannettavaksi suht helposti. Suojasin Galileon pään kädellä ja puhaltelin ilmaa koko kantomatkan ajan siinä toivossa että harja pysyisi lämpimänä n. 30 metrin pakkaskävelyn ajan. Ovien avaamista kana sylissä on muuten syytä harjoitella etukäteen, irralleen päässyt säikähtänyt lintu pakkasessa ei ole hyvä juttu… Galileo onneksi on helppo kantaa.
Myös Bohemia suostui kannettavaksi, tosin Bohemiaa nostaessa Melodia hienolla tavalla yritti puolustaa kaveriaan hyökkäämällä kättäni kohti. Bohemia itse ei liiemmin kantamisesta hermostu mutta muille kanoille vangituksi joutuminen on stressaava kokemus. Melodia ja Rapsodia siirrettiinkin kuljetuslaatikolla: säikähtänyttä lintua ei kannata pyydystää vaan pyrkiä laskemaan stressitaso normaaliksi. Melodian ja Rapsodian käytöstä erikoisessa tilanteessa oli mielenkiintoista seurata: ne tulivat kyllä syömään kädestä tarjottuja herkkuja mutta siirtyivät heti kauemmas herkkujen loputtua. Melodia pysytteli tiiviisti minun ja Rapsodian välissä kaveriaan suojellen. Kuljetuslaatikkoon siirtyminen tapahtui onneksi rauhallisesti, kanalan lämpötila oli laskenut nollaan kun lähdimme saunaa kohti.
Kanat sopeutuivat pesuhuoneessa asusteluun varsin nopeasti mutta munintapesien puute alkoi vaikuttaa heti samana iltana. Kanat pyöräyttivät munia minne sattuu kun varsinaista tuttua pesää ei ollutkaan saatavilla. Myös kuopsuttelun tarpeen huomasi heti, kaakelilattia oli selvästi hämmentävä ilmiö. Halu etsiä ruokaa maasta valmiin astian sijasta on myös selvästi tärkeä asia. Ei mennyt montakaan minuuttia kun ruokinta-automaatista oli ruuat leviteltynä pitkin lattiaa, mistä niitä sitten antaumuksella haeskeltiin sanomalehtien väleistä. Taas kerran mietti, miten paljosta häkkikanaloiden tai nk. virikehäkkikanaloiden kanat jäävät paitsi. Eläimet toki sopeutuvat hyvinkin erikoisiin olosuhteisiin, mutta eivät lajityypilliset tarpeet silti häviä mihinkään.
Tästä esimerkkinä myös se, että orrelle nousemisen tarve on näköjään kanalle tärkeämpi asia kuin lämpimänä pysyminen. Vanhan tiilinavetan ikkunat ovat vetoisia paikkoja ja sähköpatterin kylmettyä ikkunalasit alkoivat kerätä jäätä. Kuitenkin kanojen mielestä kylmä ikkunalauta oli houkuttelevampi paikka kuin matalammalla sijaitsevat lämpimät kohteet. Onneksi suostuivat siirtymään tarjotun tuolin jaloille istumaan paremman orren puutteessa. Jatkoa ajatellen onkin hyvä nikkaroida jonkinlainen siirrettävä orsi evakuointitilanteita varten.
Ja kun kahden evakkoyön jälkeen päästiin vihdoin siirtymään takaisin kanalaan, oli kanoilla tärkeysjärjestys selvä: ensin puruihin kylpemään, sitten vasta kaikki muu! Takaisin tullessa kokeilin saada kanat kahdessa erässä kuljetuslaatikkoon mutta sehän ei tietenkään onnistunut vaan Melodia jäi haahuilemaan itsekseen kun muut olivat jo laatikossa. Senhän tietää, että jos viimeistä yrittää vielä saada mukaan niin muut pääsevät uudelleen karkuun sillä aikaa… Kuljetin sitten laatikkoon menneet kanalaan ja kävin hakemassa Melodian sylissä kantamalla. Tässä oli riskinsä, mutta ainakin saimme hyvän oppimiskokemuksen Melodian kanssa.
Sähkökatko paljasti puutteita kanalan eristyksessä. Caramellian kanalan iso haaste on sijainti aitassa, toisin sanoen siis lattian alla on melkoinen määrä kylmää ilmaa. Tarhan puolelle keräsin eristeeksi kerroksen havuja. Nuoria kuusiahan täällä riittää joten ne voi ensin käyttää eristeenä, sitten antaa kanojen penkoa niitä, käyttää neulaset tarhan kuivikkeena ja varsinaiset puuosat polttaa myöhemmin. Eli mitään ei mene hukkaan. Pihan puolella siirsin lunta aittarakennuksen avoimen alaosan peitoksi. Ilmarakoja alapohjaan on tosin edelleen, mutta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Samalla tuli tilattua sähköyhtiön tekstiviestipalvelu häiriötilanteiden varalle. Tällä kertaa olin vielä hereillä kun sähköt katkesivat mutta kovemmalla pakkasella olisi hyvä päästä toimimaan heti jos sähkö katoaa. Ja jos nyt kuitenkin pääsisi käymään niin, että kana kylmettyisi, tässä blogissa on hyvät ohjeet kylmettyneen kanan lämmittämiseen. On huomioitava että paleltumat harjassa ja heltassa vaativat eläinlääkärin hoitoa!
Tarinalla on onnellinen loppu. Kanat pitivät useamman päivän munintataukoa seikkailunsa seurauksena ja tekivät uuden pesäpaikan itselleen. Kanojenhan pitäisi munia hämäriin paikkoihin mutta Caramellian kanat sinnikkäästi valitsevat valoisia pesäpaikkoja itselleen. Kaikki käyttävät samaa pesää vuorotellen. Pesää oli nyt koristeltu loppuun syödyillä koivunoksilla, joten elän toivossa että joku kanoista alkaisi jossain vaiheessa kevättä myös hautoa. Jos muistelen oikein, maatiaiskanoista n. yhdellä viidestä on hautomavietti joten hyvällä tuurilla tähänkin pieneen parveen on osunut hautoja. Joka tapauksessa helmikuun alusta alkaa konehaudonta, joten jos on kiinnostusta hämeenkannan maatiaisiin, ota yhteyttä!