Caramellian harrastekanala

suomalaisen maatiaiskanan hämeenkantaa

Hämeenkannan maatiaiskanoja, mukana Luonnonvarakeskuksen suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmassa. Saatavilla siitosmunia ja pieniä määriä nuorikoita Korpilahdella (Jyväskylä).

Siitosmunat maksavat 2,5e/kpl + mahdolliset lähetyskulut. Siitosmunien paras kausi on maaliskuusta heinäkuun loppuun, muulloinkin voi olla saatavilla pieniä määriä munia. Nuorikot myydään sukupuolitunnistettuina noin 2kk iässä. Nuorikoita on varmimmin saatavilla ainoastaan etukäteen tilattuna noin 3-4kk odotusajalla, vuonna 2021 ei ole tarkoitus haudottaa munia hautomakoneessa ja kanoillekin annetaan munia vain sen verran mikä on odotettavissa oleva kysyntä jälkeläisille. Tiedustelut emma.ojanen@caramellia.fi .

Muita maatiaiskanojen säilyttäjiä löydät säilytysohjelman listalta.  Kanojen hankkiminen säilyttäjältä on tae siitä, että kanat ovat todella maatiaiskanoja eivätkä jotain muuta. Säilytysohjelmaan liittyminen edellyttää, että munat/kanat on hankittu säilytysohjelmaan kuuluvasta kanalasta. Säilytysohjelman tukeminen (ja siihen liittyminen) on hyvä tapa tukea siipikarjan geneettisen monimuotoisuuden säilymistä ja suomalaisten kanojen tieteellistä tutkimusta. Suomalainen maatiaiskana on ainutlaatuinen kana miljoonien muiden joukossa. Seuraa maatiaiskanojen kuulumisia Facebookissa.

Siipikarjan terveysseuranta kanalassa:

Huomioithan nuorikoita varatessasi, että kanala on IB-positiivinen. Erikseen sovittaessa voi olla mahdollista hautoa täällä tilauksesta hautomakoneella tipuja, mutta IB-tartunnalta ei silloin voi varmuudella välttyä.

Salmonellatesti 20.10.2020 negatiivinen. Siipikarjan terveysseurantatulokset 20.10.2020 ILT, M.gallisepticum, M.synoviae negatiiviset, mutta yhdellä nuorella kukolla (poistettu parvesta) oli matala positiivinen IB tulos joten kanala on määritelty kokonaisuudessaan IB positiiviseksi. IB ei siirry eteenpäin desinfioiduissa munissa. Siitosparvessa ovat vain ne linnut, joilla oli puhtaat tulokset 20.10.2020 tautitesteissä mutta 100% varmuutta terveydestä ei voi koskaan antaa. Aiemmassa parvessa oli oireeton Mycoplasma synoviae, nykyisen siitosparven linnut eivät olleet kosketuksissa myco-positiivisiin lintuihin.

Siitosparvi 2021:

Vuoden 2021 siitosparvi on kokonaisuudessaan syntynyt juhannuksena 2020. Parvi syntyi konehaudottuna Ada Heinoselta tulleista siitosmunista. Siitosparven muodostuksessa kiinnitettiin erityistä huomiota kukkojen luonteisiin. Banjo ja Bonobo ovat kesyjä ja helposti käsiteltäviä, Basso hieman arempi mutta kaikki kolme kohtelevat kanoja kauniisti ja tulevat hyvin toimeen keskenään. Kuvia ja videoita parvesta löytyy täältä.

(kuvia tulossa)

Bonobo, musta

Banjo, harmaa ruskeilla merkeillä

Basso, musta

Byzantia, musta

hämeen kannan maatiaiskana

Borgia, musta, oranssi kaulus

hämeen kannan maatiaiskana

Bothnia, harmaa, musta kaulus

hämeen kannan maatiaiskana

Bavaria, ruskeanharmaa (”siniriista”)

Bergenia, vaaleanruskea-musta

Buddleia, vaaleanruskea mustilla merkeillä

Bibliofilia, vaaleanruskea harmailla merkeillä

Muita siipikarjan terveysseurannassa mukana olevia säilytysohjelman maatiaiskanoja:

Nämä kanalat on minulle kerrotun tiedon  mukaan testattu tautivapaaksi, kysy kanalan pitäjältä viimeisimmän testin ajankohta ja tulos.

Anna Laurila, Janakkala, tyrnävänkanta 0407245666

Blogissa olleet kanala-aiheiset jutut:

Juhannustipujen nimet

Juhannustiput 2020

Vallanvaihto kanalassa

Kanalan kesäkuulumiset

Maatiaiskanat kotikanalassa

Tiputanssin aika

Haudonta alkaa

Kanojen kylpyläloma

Kanoille kaveriksi – maatiaiskanat saapuivat

0