Caramellian harrastekanala

hämeenkannan parvi suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmasta

Hämeenkannan maatiaiskanoja, mukana Luonnonvarakeskuksen suomalaisen maatiaiskanan säilytysohjelmassa.

Saatavilla siitosmunia ja pieniä määriä nuorikoita Korpilahdella (Jyväskylä). Siitosmunat maksavat 2,5e/kpl + mahdolliset lähetyskulut. Siitosmunien paras kausi on maaliskuusta heinäkuun loppuun, muulloinkin voi olla saatavilla pieniä määriä munia. Nuorikot myydään sukupuolitunnistettuina noin 2kk iässä. Nuorikoita on varmimmin saatavilla ainoastaan etukäteen tilattuna noin 3-4kk odotusajalla, vuonna 2022 ei ole tarkoitus haudottaa munia hautomakoneessa ja kanoillekin annetaan munia vain sen verran mikä on odotettavissa oleva kysyntä jälkeläisille. Tiedustelut emma.ojanen@caramellia.fi . Lue myös tämä teksti kanojen ostamisesta.

Muita maatiaiskanojen säilyttäjiä löydät säilytysohjelman listalta.  Kanojen hankkiminen säilyttäjältä on tae siitä, että kanat ovat todella maatiaiskanoja eivätkä jotain muuta. Säilytysohjelmaan liittyminen edellyttää, että munat/kanat on hankittu säilytysohjelmaan kuuluvasta kanalasta. Säilytysohjelman tukeminen (ja siihen liittyminen) on hyvä tapa tukea siipikarjan geneettisen monimuotoisuuden säilymistä ja suomalaisten kanojen tieteellistä tutkimusta. Suomalainen maatiaiskana on ainutlaatuinen kana miljoonien muiden joukossa, lue lisää maatiaiskanojen säilytysohjelmasta täällä. Seuraa maatiaiskanojen kuulumisia Facebookissa. Maatiaiskanojen säilyttäjillä on myös oma myyntipaikka www.maatiaiskanat.fi -sivustolla.

Siipikarjan terveysseuranta kanalassa:

Vuoden 2022 terveystiedot päivittyvät vielä. Salmonella on testattu 16.11.2021, tulos negatiivinen, ei todettu. 

Vuosi 2021: “Huomioithan nuorikoita varatessasi, että kanala on toistaiseksi IB-positiivinen. Erikseen sovittaessa voi olla mahdollista hautoa täällä tilauksesta hautomakoneella tipuja, mutta IB-tartunnalta ei silloin voi varmuudella välttyä.

Salmonellatesti 20.10.2020 negatiivinen. Siipikarjan terveysseurantatulokset 20.10.2020 ILT, M.gallisepticum, M.synoviae negatiiviset, mutta yhdellä nuorella kukolla (poistettu parvesta) oli matala positiivinen IB tulos joten kanala on määritelty kokonaisuudessaan IB positiiviseksi. IB ei siirry eteenpäin desinfioiduissa munissa. Siitosparvessa ovat vain ne linnut, joilla oli puhtaat tulokset 20.10.2020 tautitesteissä mutta 100% varmuutta terveydestä ei voi koskaan antaa. Aiemmassa parvessa oli oireeton Mycoplasma synoviae, nykyisen siitosparven linnut eivät olleet kosketuksissa myco-positiivisiin lintuihin.”

Siitosparvi 2022:

Vuoden 2022 siitosparvessa on kahta eri sukupolvea. B-sukupolvi on syntynyt 2020 Ada Heinoselta tulleista siitosmunista: Banjo (pääkukko), Bavaria, Bothnia, Borgia, Byzantia, Bibliofilia, Buddleia ja Bergenia. Lisäksi parvessa on viisi kesäkuussa 2021 syntynyttä kanaa, näiden isä on joko Banjo tai Bonobo: Celestia, Clementia, Cordelia, Concordia ja Cornucopia.

Lopputalvesta 2022 erillisessä kukkoparvessa on Commando, Camino (Bothnian poikueesta) ja Casio, Cembalo (Borgian poikueesta). Geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseksi nuoret kukot ovat olleet erityisjärjestelyin kanojen seurassa tammikuun puolesta välistä alkaen. Kukkojen geeniaines säilyy noin 6 viikon ajan viimeisestä pariutumisesta. Syntyvien tipujen mahdolliset isäkukot tarkistetaan tapauskohtaisesti.   Kuvia ja videoita parvesta löytyy täältä.

Banjo, harmaa ruskeilla merkeillä

hämeenkannan maatiaiskukko

Byzantia, musta

hämeen kannan maatiaiskana

Borgia, musta, oranssi kaulus

hämeen kannan maatiaiskana

Bothnia, harmaa, musta kaulus

hämeen kannan maatiaiskana

Bavaria, ruskeanharmaa (”siniriista”)

hämeenkannan ruskea maatiaiskana

Bergenia, vaaleanruskea-musta & Buddleia, vaaleanruskea mustilla merkeillä

hämeenkannan maatiaiskanoja

Bibliofilia, vaaleanruskea harmailla merkeillä

hämeenkannan maatiaiskana

Cordelia, täysmusta

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Concordia, täysmusta

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Cornucopia, täysmusta

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Celestia, hyvin haalea vaaleanruskea

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Clementia, harmaa, tumma kaula

hämeenkannan maatiaiskana nuorikko

Commando & Cembalo

hämeenkannan maatiaiskukko

Muita siipikarjan terveysseurannassa mukana olevia säilytysohjelman maatiaiskanoja:

Nämä kanalat on minulle kerrotun tiedon  mukaan testattu tautivapaaksi, kysy kanalan pitäjältä viimeisimmän testin ajankohta ja tulos.

Anna Laurila, Janakkala, tyrnävänkanta,  0407245666

Silia Leino, Tuusula, piikkiönkanta, silia.leino@gmail.fi

Susanna Kauranen, Virrat, piikkiönkanta, ylakorontila@gmail.com

Heidi Ylesmäki, Kauhava, ilmajoenkanta, heidi.ylesmaki@netikka.fi, 0456384550

Blogissa olleet kanala-aiheiset jutut:

Kesän 2022 kanalan uutiset

Sulkasato ja munintatauko (blogiyhteistyö www.maatiaiskanat.fi )

Tiput 2021

Tule mukaan maatiaiskanojen säilytysohjelmaan

Juhannustipujen nimet

Juhannustiput 2020

Vallanvaihto kanalassa

Kanalan kesäkuulumiset

Maatiaiskanat kotikanalassa

Tiputanssin aika

Haudonta alkaa

Kanojen kylpyläloma

Kanoille kaveriksi – maatiaiskanat saapuivat