Kanojen ostajan opas

Kanoja myytävänä? Mistä voi ostaa kanoja? Kanaharrastuksen suosio lisääntyy koko ajan: tässä pikaopas onnistuneeseen omien kanojen hankintaan.

Tee nämä ennen kanojen ostamista

  1. Opiskele kanojen hoidon perusasiat. Kirsti Hassisen Omat kanat, omat munat- kirja on hyvä perusteos kanojen pitoon Suomessa. Hyvä muistilista kanojen pidon olennaisista asioista löytyy täältä.
  2. Tutustu Ruokaviraston ohjeisiin ja määräyksiin kanojen pidosta. Huomioi jokavuotinen siipikarjan ulkonapitokielto jo kanojen tiloja suunnitellessa.
  3. Rakenna/remontoi kanala ja kanatarha. Huomioi sähkölaitteiden paloturvallisuus (pöly, vesiroiskeet) ja riittävä lämmöneristys talvea varten.
  4. Tee ilmoitus siipikarjan pidosta, pitopaikkatunnus on hankittava ENNEN kuin kanat saapuvat kotiin. Pitopaikkatunnus on myös kerrottava lintujen myyjälle kauppaa tehdessä. Se tarvitaan kanalan kirjanpitoa varten.
  5. Suunnittele millaisia kanoja haluat ostaa ja miksi juuri niitä. Jos olet kiinnostunut maatiaiskanoista, tutustu maatiaiskanojen säilytysohjelmaan. Säilytysohjelmaan kuuluvilla ei saa olla mitään muita kanarotuja, muunlajisia lintuja kylläkin.

Milloin kanoja voi ostaa

Munivia kanoja on tarjolla syksyllä. Kanat alkavat tyypillisesti munia noin puolen vuoden iässä, joten keväällä ei yleensä ole tarjolla munivia kanoja. Sen sijaan elo-joulukuussa on helppo löytää kokonaisia uutta kotia etsiviä kanaparvia.

Siitosmunia on tarjolla parhaiten maaliskuun ja elokuun välisenä aikana. Jos haluat hautoa itse, hanki/vuokraa sellainen hautomakone mistä löytyy paljon hyviä käyttökokemuksia ja kunnolliset suomenkieliset käyttöohjeet. Halvalla ei saa hyvää. Perehdy tipujen konehaudontaan ja tipujen hoitoon huolellisesti ennen kuin teet päätöksen munien haudonnasta.

Nuorikoita (ei vielä munivia nuoria lintuja) on tarjolla yleensä toukokuusta alkaen. Nuorikot kannattaa hankkia sitten kun niiden sukupuoli on tunnistettavissa.

Mistä kanoja voi ostaa

Maatiaiskanojen hankinta sujuu varmimmin säilytysohjelmaan kuuluvista kanaloista (lista täällä). Säilytysohjelmaan on mahdollista päästä mukaan ainoastaan jos linnut (tai siitosmunat) on hankittu ohjelmaan jo kuuluvista kanaloista.

Jos ostat maatiaiskanoja muilta kuin säilyttäjiltä, varmista silti että myyjä tietää mitä maatiaiskanakantaa kanat edustavat ja mistä linnut ovat alunperin lähtöisin. Tämä auttaa löytämään erisukuisia kukkoja myöhemmin ja samalla varmistat että linnut tosiaan ovat maatiaiskanoja eivätkä jotain muuta.

Elävien eläinten myynti Facebookissa on kiellettyä. Älä esitä kanojen ostamiseen tai myymiseen liittyviä kysymyksiä kanoihin liittyvissä Facebook-ryhmissä. Ryhmä saatetaan poistaa kokonaan sääntörikkomuksen takia! Jos seuraat keskusteluja hetken verran, huomaat että monet ”esittelevät” kanoja. Tiedustele asiasta tarkemmin yksityisviestillä.

Monissa kanaryhmissä on erikseen ryhmän tiedostoissa listoja kanojen kasvattajista. Monille kanaroduille on myös omat Facebook-ryhmänsä, joissa voi tutustua tarkemmin rodun kasvattajiin.

Munanetti-foorumilla on edelleen kanojen myynti-ilmoituksia.

Tori.fi on tällä hetkellä yleisin paikka kanojen myynti-ilmoituksille. Ne löytyvät osastolta ”muut lemmikkieläimet”.

Miten tehdä hyvät kanakaupat

Ota kasvattajaan/säilyttäjään/myyjään yhteyttä hyvissä ajoin. Maatiaiskanojen säilyttäjien kohdalla hyvä ajankohta on loppuvuosi tai ihan vuoden alku, niin että säilyttäjät voivat suunnitella mahdollisesti tarvittavat konehaudonnat ja/tai aikataulut siitosryhmien muodostamiselle. Nuorikoiden kasvattaminen myynti-ikään on vähintään kolmen kuukauden mittainen urakka ja jokaista kananuorikkoa vastaan syntyy vähintään yksi kukko. Tipuja ei siis teetetä summanmutikassa vaan lähinnä ennakoiden tulevaa menekkiä kiinnostuneiden ostajien mukaan. Varaudu siis siihen että joudut odottamaan haluamiasi lintuja!

Tutustu valitsemaasi kanarotuun etukäteen. Ulkomaisista kanaroduista löytyy usein paljon tietoa englanninkielisiltä sivuilta. Maatiaiskanoista löytyy tietoa Luonnonvarakeskuksen tiedotteista ja esimerkiksi Eläköön maatiaiskana! Facebook-ryhmästä. Kasvattajaa valitessasi varmista, että kasvattaja tuntee hyvin kyseisen kanarodun tai maatiaiskanakannan. Kasvattaja/säilyttäjä auttaa mielellään uutta harrastajaa ja on tukena alkuvaiheen pulmatilanteissa.

Hyvä kasvattaja/säilyttäjä kyselee ostajalta paljon kysymyksiä ja vastailee mielellään vuorostaan ostajan kysymyksiin. Kuvia voi pyytää puolin ja toisin, sekä linnuista että niiden tiloista.  Sovi kaupoista kirjallisesti eli sähköpostilla tai vähintäänkin pikaviestillä. Silloin kummallekin osapuolelle jää talteen tiedot siitä mitä kaupanteosta on sovittu.

Kanojen hakupäivä

Kanojen hakuun tarvitset suuren ja tukevan pahvilaatikon ja/tai koirankuljetushäkin. Häkin päälle on hyvä varata peitto/pyyhe: varjossa lintu rauhoittuu lepäämään.

Jos sinulla on ennestään lintuja, pue hakureissulle päälle puhtaat vaatteet ja etenkin kengät. Osa siipikarjan sairauksista voi tarttua eteenpäin ihmisten kengänpohjien mukana. Älä siis ihmettele jos myyjä pyytää käyttämään lainasaappaita. Pysäköi autosi mahdollisimman kauas myyjän kanalasta. Taudit leviävät myös autonrenkaissa!

Usein myytävät linnut on jo valmiiksi erotettu muusta parvesta. Älä ihmettele, jos et pääse käymään muiden lintujen tiloihin (tautiriski).

Pyydä myyjää tarkistamaan vielä ennen lintujen kuljetusta ettei niiden iholla ole ulkoloisia. Ulkoloiset huomaa parhaiten katsomalla alaselän, takamuksen ja siiven alustan ihoa höyhenten alta. Tarkista samalla että jalkojen suomut ovat sileät että jalkapohjat ovat terveet. Ostaja voi toki halutessaan ostaa lintuja joilla on ulkoloisia tai kalkkijalka kunhan varautuu kyseisten ongelmien hoitamiseen heti kotiin päästyään.

Älä osta lintuja, jotka vaikuttavat sairailta! Muusta parvesta yllättäen eristetyt linnut voivat toki olla säikympiä kuin normaalisti mutta niiden pitäisi silti liikkua ja hengittää normaalisti. Jos lintujen kunto yhtään epäilyttää, älä osta niitä vaan peru kaupat. Osa siipikarjan sairauksista on sellaisia, että kerran kanalaan päästyään niistä ei välttämättä pääse eroon joten säälillä voi olla kalliit seuraukset.

Aikuisten kanojen hankinnasta

Kanojen hankinnan yksi vaihtoehto on ostaa niin sanottuja ”poistoja” tuotantokanaloista. Netistä kannattaa etsiä vertaistukea muista ihmisistä joilla on myös entisiä tuotantokanoja hoidossaan. Etsi muiden kokemuksia ”tehareista” eli tehotuotantokanoista jotta lintujen muutto tuotantokanalasta kotikanalaan sujuisi hyvin.

Uutta kotia etsivät aikuiset linnut voivat olla monessa tapauksessa hyvä vaihtoehto, mutta myyjää kannattaa jututtaa perusteellisesti lintujen taustoista ja varautua hoitamaan mahdollisia terveysongelmia heti lintujen muuton jälkeen. Syksyllä on paras sesonki löytää aikuisten lintujen parvia.

Kukkojen hankinnassa on syytä kiinnittää huomiota kukon luonteeseen ja käsiteltävyyteen. Älä koskaan osta kukkoa, jonka kerrotaan käyttäytyneen ihmistä kohtaan aggressiivisesti jo aiemmassa kodissaan. Kanaparvessa pidettävä kukko on aina siitoseläin, ja sitä on arvioitava sen mukaisesti. Nuorista kasvavista kukoista ei luonnetta voi tietää ennalta, joten kysele myyjältä tarkasti parven isäkukon käytöksestä. Hyvä kukko on herrasmies sekä muille linnuille että ihmiselle. Älä tyydy vähempään!

Oma kotikanala on ihan hyvästä syystä monen toive ja haave. Elämä kanojen kanssa on enimmäkseen helppoa, hauskaa ja mielenkiintoista. Asioiden opiskelu etukäteen, huolellinen suunnittelu ja harkiten tehdyt kanakaupat ovat hyvä alku kanojen pidolle.

hämeenkannan musta maatiaiskukko

1 kommentti artikkeliin “Kanojen ostajan opas”

  1. Paluuviite: Mitä uutta: syyskuu 2021 * Caramellia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *