Ihan pähkinöinä!

Pähkinäpensaan viljelylajikeita – vihdoinkin! Useamman vuoden olen etsiskellyt pähkinäpensaiden viljeltyjä lajikkeita. Kuvia sellaisista on harvakseltaan tullut vastaan, mutta onneksi Joel Rosenbergin kirjassa vihdoin oli vinkit mistä niitä saa ostettua.

Meidän taimet tulivat Niittytilan valikoimasta. Varasin taimet hyvissä ajoin, eli heti kirjan luettuani, koska arvelin että niillä tulee olemaan kysyntää. Eikä taimien saatavuudesta muutenkaan ollut vielä talvella varmuutta. Nythän taimistot ovat melkoisessa pulassa ympäri Eurooppaa kun kasvien kysyntä on niin hurjaa! Mutta onneksi sain kuitenkin neljä erilaista pähkinäpensasta hankittua.

Pahoittelut jo etukäteen epämääräisistä kuvista, taimia on varsin hankala kuvata metsätaustaa vasten! Meille muutti siis seuraavat pähkinäpensaat (lajikkeiden tiedot Niittytilan sivuilta):

’Syrena’ on punalehtinen lajike, pääsi kohopenkin keskelle. Tässä siis ajatuksena että pidän kohopenkkiä niin pitkään kun tuo pähkinäpensas ei sitä mainittavasti varjosta ja sen jälkeen kohopenkki jää pensaan ruuaksi. Syrena on puolalaista alkuperää, vuodelta 1969. Siitä pitäisi tulla 3-4 m korkea ja pähkinöissä runsaasti syötävää osuutta.

pähkinäpensaslajike 'Syrena'

’Hallesche Riesen’ eli Hallen jätti on mielenkiintoinen tuttavuus, tässä pähkinöiden pitäisi olla varsin kookkaita. Tämä on kotoisin Saksasta vuodelta 1788, jolla on lukuisia eri nimiä, mutta Halleen ja jättiläiseen viitataan. Tämän pitäisi olla Syrenalle hyvä pölyttäjä. Pähkinöissä on vahva kuori ja makua kehutaan kovasti.

Pähkinäpensaslajike Hallesche Riesen

Veripähkinäpensas on siis Corylus maxima ’purpurea’ eli isopähkinän punainen muoto. Tuumasin että väristä voi olla apua pähkinöitä etsiessä. Lajike on tunnettu Englannissa 1800-luvun alkupuolella. Tästä voi tulla jopa viisimetrinen. Voi olla altis pakkasvaurioille, onneksi tuo kasvupaikka on varsin suojaisa. Ei tykkää kuivuudesta, joten täytyy pitää silmällä tuota kasvupaikkaa että miten siinä pysyy kosteus.

’Cosford’ on nyt tulleista taimista valmiiksi tuuhein ja kookkain, hurjaa sinänsä että tämänkin kokoiset taimet liikkuvat pakettina ihan sujuvasti! Tämä on englantilainen lajike 1800-luvun alusta. Pidetään kestävänä ja pärjännyt myös muissa pohjoismaissa. Pähkinät varisevat helposti, joten täytyypä olla tässä tarkkana jos ja kun pähkinöitä alkaa ilmestyä.

Pähkinäpensaslajike 'Cosford'

Taimet sijoitettiin siis metsänlaitaan mihin paistaa iltapäivän aurinko. Tämä on puutarhan lämpimintä aluetta ja isommista puista saanee talvisuojaa. Tässä samassa rivissä on viihtynyt myös jalokastanja ja jotenkuten myös turkinpähkinä, joten arvelen pähkinäpensaidenkin pärjäävän.

Oravia toki liikkuu tällä alueella, joten satoa varmaan tulee jaetuksi niiden kanssa. Tontin laidoille on sijoitettu luonnonvaraisen pähkinäpensaan taimia, joten elän siinä toivossa että oravat keskittyvät enemmän niihin pensaisiin mitkä ovat kauempana koirista ja jättävät nämä viljelylajikkeet vähemmälle huomiolle. Saas nähdä.

Istutuksessa käytettiin jälleen sekatekniikkaa, eli tavoitteena oli maasta koholla olevat istutuskummut jotka sitten lopuksi peitetään katteella. Lapiolla testailin sen verran että taimen kohdalla olisi maata kahden lapionmitan verran ainakin alaspäin tilaa ilman suuria kiviä. Lisämaana käytettiin puutarhakompostin alta kaivettua pintamaata ja pressun alla tekeytymässä ollutta pintamaata. Toki näissä on mm. vuohenputken juuria seassa, mutta kun pensaille joka tapauksessa laitettiin pahvikaulukset niin luulisi niiden saavan kasvurauhan ainakin täksi kesäksi. Ensi vuonna sitten lisää pahvia jos siltä tuntuu. Muuten, kuka arvaa mitä kananrehua meillä syötetään?

Sateet tulivat just täydelliseen saumaan, istuttaessa kastelin mutta sitten alkoikin tulla vettä taivaaltakin niin arvelen pensaiden saavan ihan hyvän alkuvauhdin uudessa ympäristössään. Pähkinöille sopivia paikkoja on kyllä lisää tällä tontilla, joten katsotaan jos muutaman vuoden kuluttua hankkisi lisää lajikkeita. Jatkossa varmaan tulee enemmän tarjontaa ja helpompi saatavuus tällekin hyötykasville. Pähkinöitä joka pihaan!

1 kommentti artikkeliin “Ihan pähkinöinä!”

  1. Paluuviite: Mitä uutta: heinäkuu 2021 * Caramellia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *