Avoimet puutarhat-päivä 5.7.2020

Näin koronakesänä moni varmasti miettii tarkkaan lähteekö kiertämään tapahtuman puutarhoja vai ei, ja jos lähtee, niin mitä haluaa nähdä. Nopeiten yleiskatsauksen saa vilkaisemalla Instagramin yleisnäkymää, kerro tullessasi jos on jotain mitä haluat paikan päällä erityisesti bongata!

Caramellia on luonnonmukaisesti hoidettu puutarha, jota kunnostetaan nyt kolmatta vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että iso osa alueesta on metrisen vuohenputken vallassa, mitään kasveja ei kitketä ennen kuin niiden laji on varmasti tunnistettu ja erilaiset rakentelut ovat pysähdyksissä lintujen pesimärauhan suojaamiseksi.

Nyt myös kuivuus on vaikuttanut hoitotöihin paljon, käytännössä juuri niin, ettei kasvillisuutta leikata sitäkään vähää mitä yleensä jotta sammakoilla säilyy kosteutta kasvien alla ja ylipäätään siksi ettei maa pääsisi kuivumaan. Mieluummin vuohenputket kuin koppurainen maa!

Puutarhan ensisijainen tavoite on luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Osa puutarhasta on lehtomaista metsää missä tällä hetkellä kukkii mm. virmajuuri. Täällä kannattaakin bongata nimenomaan luonnonkasveja. Koristekasveja lisätään ensisijaisesti pölyttäjien ja perhosten hemmottelemiseksi, toki huomioiden myös perhostoukkien ravinnontarpeet.

Monet perennat siemenestä kasvatettuja (vaihtelevalla menestyksellä), siemeniä hankitaan tyypillisesti Maatiainen ry:n ja Suomen Niittysiemenen valikoimasta. Puutarhaan on istutettu lisää kotimaisia jalopuita, mm. lehmusta, vuorijalavaa ja saarnia, ja kokeillaan myös pyökkejä ja jalokastanjaa. Koska syöminen on myös mukavaa puuhaa silloin tällöin, täällä on myös pieni lavaviljelmä.

Näyttää siltä että tänä kesänä tapahtumapäivä osuu kukinnan suvantokohtaan niin että alkukesän kukat ovat enimmäkseen kukkineet mutta seuraavaa aaltoa ei vielä ole tullut. Katsotaan miten käy, sateet olisivat tervetulleita, täällä kun vältetään ns. koristekasvien kastelua ellei ole ihan välttämätön pakko.

Puutarhaan liittyviä teemoja ovat mm. permakulttuurin soveltaminen Suomessa, pölyttäjäkasvit, perhoskasvit, niittyjen hoito, katteiden käyttö, luonnonkasvit puutarhassa, perinnekasvit, värjäyskasvit, laho/kelopuu puutarhassa ja puutarhan/luonnon vaikutus mielen hyvinvointiin.

Käytännön asioita:

Kokoan tapahtumaan liittyviä materiaaleja pihakeinun viereen. Näytillä on Biolanin sammalmultaa ja altakastelulaatikko.

Olen tosi pahoillani, mutta tilat eivät ole esteettömät. Piha-alue on epätasainen ja navetassakin kapeat ovet ja kynnyksiä.

Tänä vuonna lammelle ei ole pääsyä, lintu hautoo savusaunan oven vieressä ihan polun tuntumassa. Annetaan linnun hautoa rauhassa!

Nähtävillä hämeenkannan maatiaiskanoja, aikuiset kanat helpoimmin nähtävissä omalla aurinkoterassillaan. Juhannuksena syntyneet tiput ovat tapahtumapäivänä 2 viikon ikäisiä ja kurkattavissa navetan keittiössä. Ethän mene huoneeseen sisälle!

Navettarakennuksessa on myös aksolotlien akvaario. Niitä on kolme, hetken aikaa voi joutua tarkastelemaan allasta ennen kuin löytää ne kaikki.

Käytettävissä kuivakäymälä navettarakennuksen sisällä.

Lähin paikka virvokkeille on Suojalan puutarha muutaman kilometrin päässä, tai jos isompi nälkä iskee niin kannattaa mennä syömään Haanpään alpakkakahvilaan.

Muistakaa tehdä punkkitarkastus! Kumisaappaat olisivat täällä luontevin jalkine, mutta yritän raivata liikkumisreittejä niin että pienemmilläkin kengillä pärjäisi. Nokkosia on myös paljon ja yllättävissä paikoissa!

Ja siis tämän näköinen henkilö pitäisi pihalta löytää:

Todennäköisesti tapahtumapäivänä ei ole kanaa kainalossa, mutta leonberginkoira Hertta on kyllä hihnassa mukana. Hertta osallistuu ahkerasti puutarhan hoitotöihin! Muita tunnelmakuvia puutarhasta:

View this post on Instagram

Vihdoinkin pääsee kylvämään voikukkaa! 🤗 Täällä alkaa paikoitellen näyttää jo ihan hyvältä voikukan kukinta-aikaan mutta lisää mahtuu 💗 Voikukkien kylvö helpottuu jos saa siemenet talteen juuri ennen kuin hahtuvapallo aukeaa. Käytännössä riittää että se suppuun mennyt kukka on muuttunut valkoiseksi, se aukeaa sitten paremmin maata vasten siellä mihin voikukkaa haluaa täsmäsijoittaa. Täällähän sellaisia paikkoja ovat ne niityn osat missä maaperä on ravinteikasta ja mistä on kitketty pois jättipalsamia. Parhaimpia paikkoja kylvölle ovat ne missä on pressuilla tukahdutettu palsamia. Suorastaan aareittain tilaa hyvälle pörriäiskasville 😍 Tai ruuaksi, rehuksi, väriksi... mitäpä ei voikukalla saisi tehtyä 😊 #caramellia #voikukka #korpilahti #kylvöhommia #pelastapörriäinen #pörriäinen #kimalainen #pölyttäjät #luontopiha #luonnonkukat #luonnonkasvit #taraxacum #dandelion #lisääkukkia #puutarha

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

View this post on Instagram

Luonnonmukaisesti hoidetun puutarhan olennaisin asia on varoa vahingoittamasta arvokasta kasvillisuutta 💖 Alueella luontaisesti kasvavat kasvit täytyy tuntea jotta osaa pitää niiden kasvupaikat kunnossa. Sitten voi mietiskellä mitkä uudet kasvit sopisivat täydentämään kokonaisuutta. Olemassaolevan suojelu ei nimittäin välttämättä riitä vaan on mietittävä mitä voisi lisäksi ennallistaa. Täällä on sekä lehtoa että niittyä, kumpikin on luontoympäristönä arvokasta. Esimerkiksi oheisiin kirjoihin palaa aina uudestaan kun suunnittelee seuraavaa kasvukautta. Keväisiä siemenluetteloita katselee uusin silmin kun palauttaa mieleen puutarhan ydintehtävän 😊 #caramellia #horkankylä #korpilahti #puutarha #luonnonmukainenpuutarhanhanhoito #luonnonkukat #luonnonkasvit #luonto #metsä #monimuotoisuus #niittykukat #lehtokasvi #lehto #puutarhakirja #kirjat #luontohoiva

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *