Siirry suoraan sisältöön

Luontoa pienelle pihalle

Book cover Zach Loeks Edible Ecosystem Solution

Ilahduttava kirjalöytö niille, jotka haluavat tukea luonnon monimuotoisuutta ja tuottaa ruokaa omalla pihallaan. Zach Loeks antaa kirjassaan The Edible Ecosystem Solution – Growing Biodiversity in Your Backyard and Beyond paljon vinkkejä siihen, kuinka hyvinkin pienessä tilassa on mahdollista luoda monikerroksisia keitaita jotakuinkin mihin tahansa. Kirja inspiroi tarkastelemaan pihaa, puutarhaa ja ylipäätään ympärillä olevaa tilaa osana maapallon kallisarvoista ekosysteemiä. Ja kaiken huipuksi kirja on silmiä hivelevän kaunis!

Luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta kiinnostuneelle löytyy runsaasti kirjoja luettavaksi hakemalla niitä sellaisilla hakusanoilla kuin ”permaculture” tai ”forest garden” tai uusimpana terminä ehkä ”regenerative agriculture”. Kannattaa kokeilla verkkokirjakaupoissa ja katsoa mitä ilmestyy tarjolle.

Kahden neliömetrin ekosysteemi

Harmi kyllä suomalaiselle pihan ja puutarhan hoitajalle iso osa tarjolla olevista kirjoista on joko kirjoitettu Suomea huomattavasti eteläisempiä olosuhteita varten tai kuvailee huomattavasti omakotitalopihaa laajempia maatiloja. Toki on mielenkiintoista lukea, kuinka kasvatetaan vaikkapa papaijaa ja mangoa 50 hehtaarin maatilalla toisella puolella maapalloa, mutta omalle pihalle näistä on hankalampi löytää käytännöllisiä ohjeita.

Zach Loeks on kuitenkin kanadalainen ja tuo kirjassaan esiin myös pohjoisen ulottuvuuden. Käytännön esimerkkejäkin on napattu Ruotsista ja ylipäätään otettu huomioon se, että myös pakkasen ja pimeyden keskellä asuvat ihmiset haluavat kehittää pihojaan luonnonmukaisempaan suuntaan.

Entäs ne tilavaatimukset sitten? Piti useampaan kertaan katsoa netin muunnoslaskimilla mitä se Loeksin mainitsema 25 square feet oikein on. Siis reilu 2 neliötä. Vaivaiset kaksi neliömetriä. Tällaiseen tilaan Loeks ehdottaa kokonaisen ekosysteemin perustamista. Ei ainakaan voi väittää että luonnon monimuotoisuuden tukeminen olisi tilanpuutteesta kiinni! Useimmat kerrostaloparvekkeetkin ovat suurempia kuin 2 neliötä.

Tässä on Loeksin kirjan riemastuttavin näkökulma: kaiken ympärillä näkyvän tilan voi jakaa kahden neliömetrin ruutuihin ja kehittää niistä luonto- ja ruokakeitaita pala kerrallaan. Moni varmasti kokee suorituspaineita pihan tai puutarhan kehittämisestä. Huomioon otettavia asioita on niin paljon, ja tilaakin saattaa olla se 10 000 neliötä. Mutta entä jos etenisikin 2 neliön paloissa?

Luonto, ruoka ja hyvinvointi

Tämähän käy mainiosti yksiin niiden ajatusten kanssa mitä itse olen pyöritellyt. Että jokainen piha voi olla hiilinielu, eikä ole olemassa niin pientä pihaa etteikö siellä voisi tukea luonnon monimuotoisuutta. Jokaikinen piha voi auttaa luontoa, tuottaa ruokaa ja tukea ihmisten hyvinvointia. Loeks näyttää ajattelevan samoilla linjoilla: edible ecosystem sanapari tarkoittaa juuri sitä, että sama kahden neliön maapalanen voi tuottaa näitä kaikkia asioita: ruokaa, ekologista kestävyyttä ja hyvinvointia ihmisille.

Ajatus voi tuntua hurjalta, mutta Loeks perustelee idean varsin vankasti. Aloittaen maapallon sijainnista avaruudessa ja päätyen lusikalliseen multaa. Kirja selittää luonnonmukaisessa puutarhanhoidossa hyödylliset käsitteet helppotajuisesti ja ytimekkäästi. Biosfääri, biomi, ekosysteemipalvelut sun muut bio- ja ekotermit tulevat tutuiksi selkeiden selitysten ja havainnollisen kuvituksen avulla. Lisäksi muistutellaan sopivassa määrin ihmiskunnan ja maankäytön historiasta ja maatalouden kehityksestä taustana sille, kuinka nykytilaan on tultu.

Taustahistorian jälkeen kirja kääntyy kuitenkin toiveikkaaseen ja kannustavaan suuntaan: meillä on valtavat mahdollisuudet auttaa luontoa ja ilmastoa ihan kirjaimellisesti omalla takapihallamme. Samalla hoidamme itseämme ja koko yhteisöä. Jokainen piha on arvokas tässä muutoksessa ja pienetkin askeleet kestävämpään suuntaan ovat tärkeitä.

Muutosta neliömetri kerrallaan

Kirjan keskivaiheilla päästään käytännöllisiin ohjeisiin kuinka maailma muuttuu 2 neliömetriä kerrallaan. Jokaisella maapalasella on mahdollista huomioida 12 kerrosta erilaista elämää: iso puu, keskikokoinen puu, iso pensas, pieni pensas, köynnös, maanpeittokasvit, monivuotiset kasvit (yrtit jne), yksi/kaksivuotiset kasvit, sienet, maaperä, vesistö ja eläimet (tai laajemmin eliöt). Aivan kaikkea ei välttämättä tarvitse jokaiselle neliömetrille sijoittaa mutta lista havainnollistaa hyvin niitä mahdollisuuksia mitä pienessäkin tilassa on.

Miten tämä kaikki elämä saadaan mahtumaan kahden neliömetrin tilaan? Istutusmenetelmänä käytetään permapenkkiä, mikä on mainio yleistermi kaikille niille sanoille millä permakulttuurissa käytettyä suurehkoa kohopenkkiä kuvataan (harjupenkki, hügel jne). Tällaista kohopenkkiä ei perustamisen jälkeen enää käännellä. Loeksin kirjassa mittoina käytetään permapenkin korkeutena 20-40 senttiä ja leveytenä n. 90-150 senttiä. Eli kovin suuresta kumpareesta ei ole kyse. Näitä permapenkkejä voi sitten asetella vierekkäin ja peräkkäin maastoon sopivalla tavalla, mutta yksikin tällainen muodostelma on edible biodiversity hotspot. Mikähän tälle olisi näppärin suomennos? Syötävä monimuotoisuuskeidas?

Maailma pelastuu omalla takapihalla

Käytännön ohjeiden jälkeen palataankin siihen, miten maailma muuttuu kun viherrakentamisen perusyksikkönä käytetään syötäviä monimuotoisuuskeitaita. Miltä näyttävät kaupunkien puistot, liikenteenjakajat, tienpientareet, kerrostalopihat… Ja miten ihmisten toiminta muuttuu kaiken tämän seurauksena.

Vaikka tässä kirjassa olikin paljon itselle entuudestaan tuttua asiaa, arvelen, että tästä tulee se puutarhakirja mihin tulee tartuttua vuodesta toiseen silloin kun maailma on pimeä, kylmä ja kurja, ja tarvitsee piristystä ja kannustusta puutarhasuunnitelmilleen. Kirja asettaa oman pihan juuri sopivaan mittakaavaan.

Kirjan saa näppärimmin tilattua Zach Loeksin nettisivulta ja se on minusta varsin kohtuuhintainen (n. 25e) kirjan laatuun ja monipuoliseen sisältöön nähden. Instagramista saa helposti seurattua josko tulisi lisämateriaalia saataville, toki myös Facebook on tarjolla. Juuri sopivaa inspiraatiota lumen sulamista odotellessa!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *