Siirry suoraan sisältöön

Puutarhan parhaaksi – nimensä veroinen kirja

Puutarhan parhaaksi-kirja, Luoto & Luoto

Kestävän kehityksen näkökulmaa ja tutkittua tietoa kotipuutarhan hoitoon. Tässäpä kirja mikä oli pakko hankkia. Ja nousi samantien puutarhakirjojen kärkijoukkoon. Aiemminhan olen suositellut vuolaasti mm. sellaisia kirjoja kuin Luonnonmukainen puutarhanhoito ja Luontopiha, ja nyt Luoto & Luoto kokoama lukupaketti on juuri sitä mitä monet varmasti eniten kaipaavatkin: napakka yleiskatsaus puutarhanhoidon perusasioihin. Että jos nyt joku miettii minkä kirjan hankkisi avukseen ensimmäistä omaa pihaa hoitaessaan niin tässä on kyllä vahva ehdokas.

Minähän keräilen mieluusti vanhoja kirjoja mieleisiltä aihealueilta, oli kyseessä sitten eläimet tai kasvit tai maatalous. Vanhoilla kirjoilla on oma arvonsa ja paljon on sellaista tietoa mikä toimii edelleen vaikka kirja olisikin 100 vuotta vanha. Mutta asialla on sitten myös se toinen puoli. Tieto myös ihan todella vanhenee ja uusi tutkimus saattaa paljastaa ongelmia vanhoissa kikkakolmosissa ja totutuissa tavoissa. Erityisen tärkeää tutkimustieto on silloin kun puhutaan erilaisten eliöiden myrkyttämisestä, oli kyseessä sitten kasvi tai hyönteinen. Syytä kuunnella biologia, jos biologi selittää kuinka myrkky johonkin olentoon vaikuttaa!

Erinomaisen sisällön lisäksi kirjan ulkoasu ja paperivalinta ovat miellyttäviä, itselleni olisi riittänyt vähempikin määrä kuvia (ja enemmän tekstiä!) mutta varmasti suurin osa lukijoista suosii juuri tällaista esitystapaa. Samoin jäin eniten kaipaamaan lähdeluetteloa, mutta kirjan sisällön huomioonottaen sellainen olisi varmasti tuplannut sivumäärän joten kustannusteknisesti ehkä hankala toteuttaa. Ellei sitten lähdeluetteloa olisi saatavissa myöhemmin vaikkapa PDF-versiona… Ihan vaan siltä varalta että äkillinen tiedonjano iskee ja olisi pakko saada tietää lisää yksityiskohtia. Toisaalta kirjan toiselta kirjoittajalta voi kysyä asioista myös Facebook-ryhmässä.

Itselleni herkullisimpia osia kirjasta ovat erilaiset näppärät taulukot mm. tuhkan sisältämistä ravinteista ja eri kasveille mieluisista pH-arvoista. Tällaisia asioita onkin hyvä olla kirjassa muistissa, koska tokihan jos ja kun tuollaisia tiedonmurusia tarvitsee niin netti ei takuulla toimi juuri silloin. Mukavaa luettavaa ovat myös osuudet haravoinnista, katemateriaaleista, rikkakasveista, kahvinporoista, muoveista, hyönteisistä ja kasvisairauksista. Erityisen ilahduttavaa oli nähdä kuva valkoapiloista nurmikkoa koskevan luvun kohdalla.

Kirjahan löytyy mm. Hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta ja myös AdLibriksen ja Suomalaisen valikoimista. Kirjasto on toki myös aina hyvä vaihtoehto, mutta tällaisen kirjan pitää kuitenkin mielellään käden ulottuvilla koko ajan…. Alla myös muita kirjahyllyn suosikkeja!

View this post on Instagram

Luonnonmukaisesti hoidetun puutarhan olennaisin asia on varoa vahingoittamasta arvokasta kasvillisuutta 💖 Alueella luontaisesti kasvavat kasvit täytyy tuntea jotta osaa pitää niiden kasvupaikat kunnossa. Sitten voi mietiskellä mitkä uudet kasvit sopisivat täydentämään kokonaisuutta. Olemassaolevan suojelu ei nimittäin välttämättä riitä vaan on mietittävä mitä voisi lisäksi ennallistaa. Täällä on sekä lehtoa että niittyä, kumpikin on luontoympäristönä arvokasta. Esimerkiksi oheisiin kirjoihin palaa aina uudestaan kun suunnittelee seuraavaa kasvukautta. Keväisiä siemenluetteloita katselee uusin silmin kun palauttaa mieleen puutarhan ydintehtävän 😊 #caramellia #horkankylä #korpilahti #puutarha #luonnonmukainenpuutarhanhanhoito #luonnonkukat #luonnonkasvit #luonto #metsä #monimuotoisuus #niittykukat #lehtokasvi #lehto #puutarhakirja #kirjat #luontohoiva

A post shared by Caramellia (@caramellianpuutarha) on

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *