Mitäs täällä on touhuttu, kun ei ole blogiakaan päivitetty? Viime kuun #suuntanaomavaraisuus jäi välistä, joten nyt sitten selitykset lintsaukselle.
Toukokuu alkoi ja puutarhassa edelleen suurelta osin polveen asti lunta! Kasvilavat ovat onneksi enimmäkseen jo vapautuneet lumesta, nyt vaan odotellaan niiden sulamista. Lumen runsaudesta johtuen esikasvatuksissa ollaan edelleen oltu tosi maltillisia. Turha laittaa taimia suurta määrää käyntiin, jos niitä ei saa sitten pihalle kun purkeista loppuu tila. Edelleen siis lähinnä tomaattia kasvatuksessa.
Meidän Moneymaker-tomaateista tosin tuleekin sitten todellisia poikkeusolojen hedelmiä. Niiden tausta on vuoden 2020 tomaateissa. Laitoin Moneymakeria tulemaan, ja palellutin taimet heti sirkkalehtivaiheessa. Noin puolet taimista tuhoutui. Nämä sinnikkäät yksilöt joutuivat kesän aikana useampaan koettelemukseen: myrsky rikkoi muovikasvihuoneen niiden ympäriltä ja loppukesän rankkasateet paiskoivat kasveja. Silti ne jaksoivat tehdä lähes tennispallon kokoisia tomaatteja.
Näistä on sitten otettu siemeniä talteen, säilötty mitenkuten kotimenetelmillä ja unohdettu laatikon pohjalle. Kunnes nyt sitten löysin ne, laitoin kasvatukseen ja taas kerran palellutin taimet sirkkalehtivaiheessa! Puolet kuoli kokonaan, loput olivat niin heikossa kunnossa että niillä oli vain yksi pikkuruinen lehti elossa. Mutta siitä ne sitten lähtivät uuteen kasvuun, ja toivottavasti tällä menolla kasvattavat erinomaisesti kylmiin keleihin sopeutuneita tomaatteja…
Koska kasvimaan varsinaiseen kauden avaukseen on vielä aikaa, otin varaslähdön ja hankin meille kalamondiinin ja sitruunan! Näistähän löytyy hyviä ohjeita Jovelasta. Meillä oli sopivasti vielä jemmassa peruuntuneesta akvaarioprojektista yli jääneitä lannoitepalleroita. Niissä on sisällä kaninpapanaa ja päällä italialaista punasavea. Saveahan saa hankittua askartelukaupoista useamman kilon möykkyinä, joten semmoisesta määrästä pyörittelee savipalloja aikamoisen kasan… Ja kun kerran sitrukset ovat lateriittimailta kotoisin, niin mikä ettei nakkaa näitä savipalloja niille kaveriksi. Ei siitä varmasti haittaakaan ole.
Virkatut villahousut
Lumisuudesta johtuen aikaa on riittänyt käsitöillä vielä näinkin myöhään keväällä. Keskeneräisiä projekteja on useampia, mutta tässä nyt linkki yhteen vyötä vaille valmistuneeseen. Eli virkkasin housut! Tässähän jatkuu hyväksi koeteltu taktiikkani, eli virkataan vaan summassa jotakin ilman ohjetta, ja katsotaan mitä syntyy. Joten jos minäkin onnistuin räpeltämään kasaan jonkinlaiset jalkoihin puettavat vetimet, niin sitten siihen pystyy ihan kuka tahansa. Siitä vaan kokeilemaan, käsitöitä ei pidä ottaa liian vakavasti.
Kanalan kuulumiset
Kanalassa ei ole tapahtunut ihmeitä, tipuja odoteltiin pääsiäiseksi, mutta tämän munaerän kanssa oli todistusaineistosta päätellen mennyt ihan alkumetreillä jotain pieleen. En ole yleensä kanan alla olevia munia läpivalaissut, sitä kun on vaikea tehdä ilman että kana hermostuu asiasta. Meillä saattaa kyllä olla omissa munissa jotain vikaa. Banjo on ollut laiskahko polkemaan sen jälkeen kun nuoret kukot häipyivät täältä. Periaatteessa sen ei pitäisi olla liian vanha näihin hommiin mutta eihän sitä koskaan tiedä. Varmuuden vuoksi hommasin meille munia toiselta hämeenkannan säilyttäjältä, joka viime vuonna aloitti meidän munilla säilytyksen. Eli nyt Borgian alla on haudonnassa munia, missä on (toivottavasti) sisällä meidän kanojen lastenlapsia ja siskonlapsia. Samaa sukua siis!
Minulla on toiveissa saada pari nuorta kukkoa parveen, siis sellaista samanlaista kuin Banjo. Meiltähän on lähtenyt Banjon poikia muualle, ja kaikki ovat olleet niihin tosi tyytyväisiä. Toivottavasti siis saadaan kotiinkin jälkikasvua jatkamaan sukulinjaa!
Inspiraatiota puutarhaan
Tässä kuussa oli toiveena jakaa esimerkkejä omaan toimintaan vaikuttaneista ihmisistä tai paikoista. Nostan esille kaksi aiempaa tekstiä, eli Zach Loeksin The Edible Ecosystem Solution kirjan
ja Leena Luodon Puutarhan parhaaksi – kirjan. Nämä ovat nyt ne kirjat, mihin huomaan palaavani aina uudestaan. Leena Luodollahan on kirjan otsikon mukainen Facebook-ryhmä, mihin kannattaa liittyä mikäli puutarhanhoitoon liittyvä tutkittu tieto kiinnostaa.
Kaikki Pentti Alangon & Pirkko Kahilan kirjat ovat mainiota luettavaa, oma suosikkini on jo aikoja sitten loppuunmyyty Luonnonmukainen puutarha. Kirjastosta varaukseen, jos ei muuten löydy!
Linkit muihin blogeihin
Eli ei täällä sen kummempia ole tapahtunut. HAMK agrologiopinnot ovat olleet tosi mielenkiintoisia, ja talven aikana on tullut tehdyksi paljon ylimääräisiäkin kursseja muihin oppilaitoksiin. Niistä myöhemmin lisää. Ja muistutuksena, että teknisten haasteiden takia kuvia ei ole paljonkaan täällä blogissa, mutta Instagramin puolella paljon enemmän!
Mutta mites sitten muut bloggaajat, mistä heille löytyy inspiraatiota?
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kalmilainenpuutarha/
Kasvuvyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/05/toukokuun-ensimmainen-maanantai.html
Oma tontti, tupa ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/05/kaupunkipuutarha.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/05/omavaraisuushaaste-osa-5-esikuvani.html ja https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5b.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/05/kasvimaan-kylvojen-suunnittelua.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-5/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/05/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-5.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/ajatuksia-omavaraisuudesta
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 5
Korpikuusentila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/05/yhteiskunnasta-vieraantuneet.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/05/02/toukokuu-22-muiden-suhtautuminen-omavaraisteluuni